Amnesty teatas, et on dokumenteerinud vähemalt 200 moslemitest tsiviilisikute tapmist kristlike relvarühmituste poolt, mida nimetatakse anti-balakadeks ning mis loodi pärast peamiselt moslemitest koosneva ühenduse Séléka riigipööret 2013. aasta märtsis, vahendab AFP.

„Etniline puhastus moslemitest on Kesk-Aafrika Vabariigi lääneosas, riigi kõige rahvarikkamas osas, toimunud 2014. aasta jaanuari algusest alates,“ öeldakse Amnesty raportis. „Terved moslemite kogukonnad on olnud sunnitud põgenema ning sajad moslemitest tsiviilisikud, kellel ei ole õnnestunud põgeneda, on tapetud lõdvalt organiseeritud relvarühmituste poolt, mida nimetatakse anti-balakadeks.“

Moslemitevastaseid rünnakuid on Amnesty teatel toime pandud deklareeritud eesmärgiga ajada need kogukonnad jõuga maalt välja. Paljud anti-balaka võitlejad peavad moslemeid välismaalasteks, kes peavad riigist lahkuma või kes tuleb tappa.

„Nad paistavad saavutavat oma eesmärke, sest moslemeid sunnitakse riigist lahkuma üha suuremal arvul,“ öeldakse raportis.

Niigi vaene riik langes kaosesse eelmise aasta märtsis pärast valitsuse kukutamist, millele järgnes ohvriterohke vägivald, mis on sundinud 4,6 miljoni elanikuga riigis umbes miljon inimest kodudest lahkuma.

Metsikused, rünnakute hirm ja toidupuudus on ümber asustanud veerand riigi elanikkonnast. ÜRO ja abiorganisatsioonide hinnangul vajab vähemalt kaks miljonit inimest humanitaarabi.

Amnesty kutsus rahvusvahelisi rahuvalvejõude Kesk-Aafrika Vabariigis astuma kiireid samme anti-balakade kontrolli murdmiseks riigi teedevõrgu üle ning paigutama piisavalt vägesid linnadesse, kus moslemid on ohus.

Kutsuti üles andma rahvusvahelistele vägedele kõik vajalikud ressursid selle saavutamiseks ning hoiatati ajaloolistes mõõtmetes tragöödia eest, mis võib luua pretsedendi teistele riikidele regioonis, mis on samuti hädas usu- või etniliste konfliktidega.