Võitlus islamistliku terroriorganisatsiooni purustamise nimel käis USA juhitavate koalitsioonijõudude õhurünnakute toel Iraagiga piirnevas Deir Ezzori provintsis asuva Baghouzi küla lähedal juba eelmise aasta lõpust saadik, vahendab uudistekanal BBC.

Jõudude pressiesindaja avaldas lootust, et see sai olema viimane lahing Islamiriigiga, millel enne viimast operatsiooni oli koalitsioonijõudude piiramisrõngas umbes kuussada pühasõdalast, kellest enamik pärit välisriikidest.

Tema sõnul on neil hea meel teatada, et pärast kuudepikkust võitlust suudeti saavutada sõjaline võit äärmusorganisatsiooni Islamiriik üle ja vabastada selle võitlejate käest Banghouzi küla.

„Täna saame teatada, et nn kalifaat likvideeriti täielikult ja 100% nende territooriumist vallutati tagasi,“ ütles jõudude eestkõneleja. „Tänasel päeval mälestame tuhandeid märtreid, kelle jõupingutuste abiga võit võeti.“

Oma kaotustest hoolimata nähakse Islamiriiki aga endiselt suure ohuna julgeolekule üle maailma, sest USA hinnangu kohaselt umbkaudu 20 000 nende järgijal on võimekus korraldada terroriakte või aidata organisatsioon taas jalule, näiteks pärast USA vägede lahkumist regioonist.

Terroriorganisatsiooni pressiesindaja Abu Hassan al-Muhajir väljastas vahetult enne lüüasaamist reedel audiolindistuse, milles tuletas meelde, et hoolimata kaotustest ei ole see veel kalifaadi lõpp.