Kerry sõnul ei ole enam mingit kahtlust, et süüdi on president al-Assadi režiim, tema sõnul on riigijuht "kõrilõikaja" ja "kurjategija", edastas ajaleht Washington Post.

Välisministri kinnitusel ei ole võimalik veel öelda, aga on võimalik kinnitada, et "kolm päeva ette planeeritud Assadi keemiarelvarünnaku tõttu sai surma 1429 inimest, neist vähemalt 426 last".

"Me teame, millal raketid tulistati. Me teame, et raketid tulistati välja ainult režiimi kontrollivatelt aladelt ja me teame, et need maandusid ainult mässuliste kontrollitavatel aladel," ütles ta.

"Me oleme täiesti kindlad! Need on kindlad faktid!" kinnitas Kerry.

"Ameerika Ühendriigid ei korda oma luurevigu, nagu tehti Iraagis 2003. aastal, Süüria rünnaku puhul oleme oma luureandmeid väga põhjalikult kontrollinud," kinnitas ta.

"Asi läheb kaugemale Süüria piiridest! Küsimus on, kas Iraan, kes ise on olnud keemiarünnakute ohver, tunneb nüüd end tegutsemise puudumisel julgemana tuumarelvade soetamisel. See on küsimus Hizbollah'st ja kõigist teistest terrorirühmitustest, mis võivad mõtiskleda massihävitusrelvade kasutamise üle. Süüria on oht ka Ameerikale!" hoiatas ta.

Kerry hinnangul ei ole USA jaoks enam vajalik ÜRO Julgeolekunõukogu mandaat. "Me austame ja toetame ÜRO meeskonna tegutsemist, kuid nad ei saa meile öelda enam midagi, mida me juba ei tea," ütles Kerry ja nentis, et "Julgeolekunõukogu ei suuda panna maailma reageerima nii, nagu ta seda peaks tegema".

"Ma mõistan, et ameeriklased on sõjast tüdinud, ka mina olen. Aga meil on vaja tegutseda. [Obama] on väga selgelt öelnud, et ükskõik millise otsuse ta Süüria suhtes langetab, ei sarnane see Afganistani, Iraagi või isegi Liibüaga. See ei hõlma maavägesid. See ei ole tähtajatu," ütles ta.

"Assadi tegu oli moraalne jõledus," lisas minister.