Süsinikanalüüsid püramiidide jalamitelt ja lähedaste majade küljest näitavad, et vanim Ameerika tsivilisatsioon eksisteeris juba 3100 aastat enne Kristust, teatab The Telegraph.

Tegemist oli arenenud kogukonnaga, mille ühiskondlike ehitisi on kolmes Peruu orus. See oli esimene Ameerika ühiskond, kus tekkis keskne juhtimine, ühine valitsev usk, sotsiaalne hierarhia ja mitmekülgne kalandusel ja põllumajandusel põhinev majandus.

Fortaleza ja Pativilca orgudes avastatud leiud asuvad arheoloogiliste leiukohtade lähedal, mida peetakse Inka impeeriumi hälliks.

Chicago muuseumi antropoloogia professor Jonathan Haas ütles, et „arengutase, mis neis kohtades oli, on Ameerikas varem tundmatu. See nihutab Uue Maailma esimesed tsivilisatsioonid peaaegu paralleelseks kõigi teiste esimeste suurte tsivilisatsioonidega üle maailma.”

Kolm aastat tagasi alustatud väljakaevamised tõid päevavalgele linnad milles elas üle 3000 inimese, kus olid keskväljakud, templid, väikesed püramiidid ja elamukvartalid. Puuvillast tehtud kalavõrkudega püütud kalad vahetati turul muude kaupade vastu.

Ekspertide sõnul võib Ameerika tsivilisatsiooni panna samasse kategooriasse, kui Mesopotaamia, Egiptuse, Hiina ja Induse nn suured algtsivilisatsioonid.