Maavärin, mille võimsuseks mõõdeti 6,7 magnituudi, toimus kell 19.44, mil paljud pered olid kogunenud koju õhtust sööma. Hirmunud inimesed tormasid tänavaile nii Alžiiris kui tõugete epitsentrile lähemal asuvais idapoolseis linnades rahvarohkel Vahemere rannikualal.

Tegemist oli Alžeeria viimase 20 aasta rängima maavärinaga, mida oli tunda ka Hispaanias. Kahe tunni jooksul raputas õnnetuspiirkonda veel üle 200 järeltõuke.

Viimaste andmete kohaselt on leitud 1092 hukkunut ja üle 6782 vigastatu, üle poole neist Alžiiris, kus purunes üle 60 hoone, nende seas riigi tippsportlaste treeningukeskus, ütlesid ametiisikud.

Spordikeskuses hukkus vähemalt neli inimest — rumeenlasest võimlemistreener, alžeeria ujumiskoondise treener, üks alžeeria tõstja ja üks kokk.

Päästetöötajad jätkasid kogu öö varemete alla lõksu jäänud perede otsimist, ohvrite arv tõusis neljapäeval kiiresti.

“See on väga raske. Maavärin oli kõikjal. Meil on nii palju vigastatuid,” kurtis üks päästetöötaja.

“Majad varisesid kokku. Terved perekonnad jäid rusude alla,” ütles peaminister Ahmed Ouyahia riigiraadiole.

“See on traagiline hetk. See on õnnetus, mis tabas kogu Alžeeriat.”

Julgeolekujõud on valvel, et takistada võimalikku rüüstamist aastaid islamisisside vägivalla all kannatanud riigis, lisas ta.

Üks kõige rängemini kannatanud paiku oli Rouiba linn Alžiirist umbes 30 kilomeetri kaugusel, kus üks hoone teise järel rusukuhjaks varises.

“Ma pole kunagi varem sellist katastroofi näinud. Kõik varises kokku,” ütles üks linlane oma kortermaja rusude kõrval.

Riigitelevisioon näitas kümneid tekkidega kaetud surnukehi, osa neist ilmselt lapsed.

“Haavatuid on nii palju, et me ei jõua neid kokku lugeda,” kurtis üks arst.

Suuri purustusi tekitas maavärin ka rannikulinnas Boumerdesis, ajalehtede teatel hüppasid seal inimesed akendest välja, et end varisevaist hoonetest päästa. Riigitelevisiooni teatel varises Boumerdesis kokku ka üks haigla.

Pealinna ja teiste suuremaid purustusi saanud linnade haiglatel on raskusi vigastatutega toimetulekul. Kõige rohkem kannatanud Boumerdesi provintsis laoti surnukehad haiglate ette kuhjadesse ja patsiente raviti lageda taeva all. Riigimeedia kutsus arste ja kiirabimeedikuid tööle ning inimesi kannatanute tarvis verd andma.

Riiklikud infokanalid jagasid inimestele nõuandeid. “Lahkuge majadest, keerake gaas kinni ja ärge kasutage lifte. Jääge rahulikuks,” kõlasid soovitused.

Riigitelevisioon näitas president Abdelaziz Bouteflikat, kes haiglas šokist vabiseva keskealise naise käsi hoidis.

Tee-ehitajad tulid oma masinatega päästetöödele appi.

“Me lahkusime töökohtadelt, et appi tulla. Me oleme lõppude lõpuks inimesed,” selgitas üks.

Prantsusmaa saatis oma endisesse kolooniasse appi 120 päästetöötajat koos jäljekoertega. President Jacques Chirac avaldas alžeerlastele kaastunnet.

Esimesel kahel tunnil pärast maavärinat raputas maa põhjaosa umbes 200 järeltõuget ja võimud hoiatasid, et neid tuleb veel.

USA riikliku maavärinate infokeskuse teatel asus maavärina epitsenter Alžiirist 70 kilomeetrit ida pool ja kümne kilomeetri sügavusel.

Enamus Alžeeria 32 miljonist inimesest elab maa põhjaosas, kõrbetest eemal. Pealinnas on vähemalt 2,6 miljonit asukat.

USA instituudi andmeil oli tegu Alžeria rängima maavärinaga 1980. aastast saadik. Toona raputas maa lääneosa 8,8-magnituudine värin ja hukkus vähemalt 4500 inimest.

Aastal 1994 hukkus Loode-Alžeerias maavärinas umbes 170 inimest ja 150.000 jäi kodutuks, 1999. aastal sai maavärinas surma 22 inimest.