Teadaolevalt peeti hommikul kinni vähemalt 30 inimest, kes püüdsid korraldada meeleavaldust Almatõs, ja veel 70 inimest, kes olid sellele meeleavaldusele teel, vahendab uudisteagentuur AFP.

Opositsioonilise, ent registreerimata Demokraatliku Partei juhtivliige Žanbolat Mamai peeti reedel kinni ja mõisteti kolmeks päevaks trellide taha, samal ajal kui teine valitsusvastane rühmitus Kasahstani Demokraatlik Valik (DCK), kes üritas samuti valitsusvastast meelevaldust korraldada, klassifitseeriti kohtu poolt äärmusorganisatsiooniks. Opositsioonirühmituste teatel on kinni peetud mitu nende mõjukat liiget.

Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev lubas mullu pärast ametisse astumist, et astub samme kodanikevabaduste laiendamise suunas, lubades muu seas leevendada seadusi avalike kogunemiste korraldamiseks. Opositsioonilised ühendused aga juhivad tähelepanu, et valitsuse välja käidud seadusemuudatus teeb selle hoopis raskemaks.

Avalike kogunemiste korraldamiseks tuleb Kashastanis taotleda luba kohalikult omavalitsuselt, mis seda valitsusvastaste ürituste korraldamiseks aga pea kunagi ei anna.