Neli päeva vältava kohtumisteseeria tähtsaima tulemusena sõlmitud kokkuleppega kohustuvad endised külma sõja vaenlased vähendama oma tuumalõhkepeade hulka praeguselt 6000-lt 2012. aastaks 1.700 — 2.200-ni.

Leppe jõustumiseks peavad selle ratifitseerima Vene riigiduuma ja USA kongress.

Tegu on esimese tuumadesarmeerimisleppega, mis Venemaa ja Ameerika Ühendriigid sõlmivad pärast 1993. aastat, kui Moskvas allkirjastati tänini ratifitseerimata START-2.

Uue leppega jätkub kahe riigi tuumadesarmeerumine ka pärast 2009. aastat, mil lõppeb lõhkepeade arvu praegusele tasandile kärpinud START-1 kehtivus.

Bush ja Putin rõhutasid reedel sõlmitud kokkuleppe ajaloolist tähtsust. “Me heidame kõrvale kõik kõhklused ja kahtlused ja tervitame oma suhete uut ajastut,” ütles Ühendriikide president dokumendi allkirjastamise järel.

“Täna võime öelda, et loome kvalitatiivselt uued suhted,” lisas Putin omalt poolt ja ütles, et “julgeoleku-, strateegilise potentsiaali vähendamise ning uue ja turvalise maailma loomise aspektist on jutt meie suhete täiesti uuest kvaliteedist”.

Moskva leppele lisaks kirjutati alla ka uute strateegiliste suhete deklaratsioonile.

Analüütikute hinnangul on leppel nüüdseks aegunud kahe suurriigi rivaliteedi kõrvalmaik ning terrorismivastase võitluse kontekstis ei ole sel kuigi suurt tähtsust. Bush ja Putin kuulutasid 11. septembri rünnakute järel terrorismi uueks ülemaailmseks ohuks ja tõotasid koos selle vastu võidelda.