“Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riikide seas on Liibüa üks suurimaid Venemaa relvade ostjaid,” vahendas BNS allika sõnu Vene uudisteagentuurile Interfax.

“Tänasel päeval on selle riigiga sõlmitud lepinguid sõjalis-tehnilise koostöö vallas ligi kahe miljardi dollari ulatuses. Lisaks sellele on finišisirgel töö lepingute ettevalmistamisel, mis näevad ette lennutehnika ja õhutõrjevahendite tarnimist Tripolile. Nende summaarne maksumus on ligi 1,8 miljardit dollarit,” selgitas ta.

Sanktsioonide jõustumisel peatatakse kõik lepingud määramata ajaks, nagu see on üks kord juba juhtunud, viitas allikas.

Ta meenutas, et relvatehing maksumusega 1,3 miljardit eurot sõlmiti mullu jaanuaris Liibüa kaitseministri Moskva-visiidi ajal. Toona osteti suur partii tulirelvi, kuus õppe- ja lahingulennukit Jak-130, soomustehnikat ning varuosi varem tarnitud relvadele.

Samuti eeldas Venemaa, et Liibüast saab esimene välisriik, kellele müüakse uusi Vene mitmeotstarbelisi hävitajaid Su-35. Väidetavalt on leping -- erinevatel andmetel 12-15 lennuki müümiseks -- täielikult kooskõlastatud ning allkirjastamisvalmis. Lepingu maksumuseks on 800 miljonit dollarit.

Lisaks sellele on ettevalmistamisel lepingud lahingukopteri Ka-52, õhutõrjerakettide Pantsir-S1 ning õhutõrjesüsteemi S-300 Favorit üle. Varasemate teadete kohaselt soovis Tripoli soetada kümme kopterit, 40 kompleksi Pantsir ning kaks divisjoni S-300 kogusummas üle miljardi dollari.

Allika sõnul on Liibüa väljendanud suurt huvi ka Venemaa uusima õhutõrjekompleksi S-400 Triumf, tankide T-90S, allveelaevade, kiirkaatrite ning kogutule raketisüsteemide Grad vastu.

Suure osa sõjalis-tehnilisest koostööst moodustab ka varuosade tarnimine ning nõukogudeaegse relvastuse moderniseerimine, märkis allikas.

“Aastatel 1981-1985 tarnis Nõukogude Liit Liibüale ligi 350 lahingulennukit, kaasa arvatud 130 hävitajat Mig-23 ning 70 hävitajat Mig-21, kuus rindepommitajat Su-24 ning kuus kaugpommitajat Tu-22. Liibüa armee relvastuses on ligi 4000 nõukogude päritolu soomukit, suur hulk õhutõrjekomplekse, samuti mereväetehnikat ning muud relvastust,” jutustas allikas.