„Nagu me teatasime, kui ütlesime, et meie sammud jätkuvad, on varud ületanud 300 kilogrammi,” ütles üks allikas.

Iraani poolametlik uudisteagentuur Fars tsiteeris allikat, kes ütles, et ÜRO Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) mõõtis Iraani rikastatud uraani varu täna.

Uraani rikastamine tasemele, kus see sisaldab 3,6% lõhustuvat materjali, on esimene samm protsessis, mis võib lõpuks võimaldada riigil koguda piisavalt kõrgel tasemel rikastatud uraani tuumalõhkepea ehitamiseks.

Eelmisel kolmapäeval kinnitas IAEA, et Iraanil on umbes 200 kilogrammi madalal tasemel rikastatud uraani, mida on napilt vähem kui kehtestatud ülempiir 202,8 kilogrammi, teatasid kolm IAEA tööga kursis olevat diplomaati Reutersile.

Pärast reedel toimunud läbirääkimisi Viinis teatas Iraan, et Euroopa riigid pakkusid liiga vähe kaubandusalase abi mõttes, et veenda Iraani taganema oma plaanist ülempiir ületada.

Kokkulepe Iraani ja kuue suurriigi vahel kaotas suurema osa rahvusvahelistest sanktsioonidest vastutasuks tuumaalaste piirangute eest, mis on mõeldud aja pikendamiseks, mida Iraan vajaks tuumapommi loomiseks, umbes 2-3 kuust kuni aastani.

Iraan väidab, et tema tuumaprogramm on puhtalt rahumeelsete eesmärkidega ja mõeldud muu hulgas elektri tootmiseks.

Mais andis Washington kõigile riikidele korralduse peatada Iraani nafta import ja pinged on pärast seda Pärsia lahel pidevalt kasvanud.

Washington on saatnud Lähis-Itta lisavägesid ja USA hävituslennukid oleksid eelmisel kuul peaaegu Iraani pommitanud pärast seda, kui Teheran tulistas alla USA drooni.

„Iraan ei anna kunagi Ühendriikide survele järele ... Kui nad tahavad Iraaniga rääkida, peavad nad austust üles näitama,” ütles Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif täna teleesinemises. „Ärge kunagi Iraani ähvardage ... Iraan on alati survele vastu pidanud ja on vastanud lugupidamisega, kui temast lugu peetakse.”