Oma Euroopaskäigu ajal antud intervjuus Belgia ajalehele Le Soir ütles Allawi, et hääletamine provintside kaupa võimaldaks paremat turvalisust, teatab CNN.

Samasuguse mõtte avaldas Allawi intervjuus Šveitsi ajalehega Le Temps.

Turvaprobleemid on peamine mure enne 30. jaanuarile planeeritud valimisi ning mitmed rühmitused Iraagis on kutsunud üles valimisi edasi lükkama. Eriti problemaatilised on Kesk-Iraagis asuvad sunniitide provintsid, kus toimub tugev vastupanu keskvalitsusele.

Iraagi valimiskomisjoni esimees Abdul Hussein al Hindawi ütles aga, et valimiste jaotamine mitme päeva peale pole kunagi tõstatunud ametlikul tasemel. Tema sõnul ei ole plaan võimalik ka seetõttu, et praegune seadus näeb ette valimiste pidamise enne 31. jaanuarit. Lisaks tekitaks see tohutul hulgal tehnilisi probleeme.

Iraaklased peaksid valima 275-liikmelise ülemineku rahvusassamblee, mis koostab uue põhiseaduse. See omakorda pannakse rahvahääletusele.

Juhul, kui põhiseadus heaks kiidetakse, toimuvad järgmise aasta lõpus juba korralised valimised ja alalise valitsuse ametisse määramine.

Allawi kohtus ka Vene presidendi Vladimir Putiniga, kes ütles ühisel pressikonverentsil, et tema ei kujuta ette, kuidas on praeguses olukorras võimalik Iraagis valimisi pidada.