Seimi spiikeri Arturas Paulauskase sõnul on välispoliitika valdkonnas tarvis teha kõik, et NATO liikmesmaade juhtidel ei tekiks 2002. aastal kahtlusi Leedu alliansi liikmeks kutsumise suhtes.

Ta rõhutas samuti, et tuleval aastal tuleb parlamendil võtta vastu palju seadusi, mis on seotud Leedu integreerumisega EL-i.

Vasakopositsiooni liider Vytenis Andriukaitis leidis, et Leedu välispoliitika peamiseks probleemiks kujuneb riigi EL-i integreerumise kooskõlastamine toodangu idaturgudele eksportimise võimalustega.

Ekspeaminister, konservatiivide fraktsiooni liider Andrius Kubilius rõhutas, et välispoliitika strateegiliste eesmärkide saavutamine oleneb võimuloleva liberaalide koalitsiooni välispoliitikast.

Kubilius kinnitas, et opositsiooni kohus on tagada stabiilsus strateegiliste välispoliitiliste eesmärkide nimel.

Prognoosid, et võimulolev Uue Poliitika koalitsioon ei jää püsima lihavõttepühadeni, ei ole tema sõnul põhjendatud.

Võimukoalitsiooni perspektiive hindavad optimistlikult ka vasakopositsiooni esindajad.

Üks sotsiaaldemokraatliku koalitsiooni liidreid, asespiiker Ceslovas Juršenas märkis, et seimi uutel liikmetel on jätkunud mõistust hinnata opositsiooni konstruktiivseid ettepanekuid ning seepärast töötab seim tuleval aastal professionaalselt.

Ent seimi esimees Paulauskas hindab opositsiooni lubadusi ettevaatlikult.

Tema sõnul kritiseerib opositsioon ka edaspidi võimu, kuid ta loodab, et võimukoalitsioon jääb ühtseks.

Rääkides tähtsaimatest sisepoliitilistest sündmustest, nimetasid parlamendiliikmed pensioni- ja maksureformi, kuid jäid nende tulemuste osas eriarvamusele.

Üks Liberaalide Liidu juhte, asespiiker Gintaras Steponavicius on seisukohal, et 2001. aastaks kavandatud reformid annavad rohkem vabadust äritegevusele ja isiksusele.

Teine võimuloleva enamuse esindaja, asespiiker Arturas Skardzius märkis, et tuleval aastal võetakse vastu ühtne maksukoodeks ning ärimeestel on lihtsam oma tööd planeerida.

Lisaks sellele lubavad sotsiaalliberaalid tagada kõigile võrdsed võimalused oma äri alustamiseks.

Paulauskas rõhutas, et olukord muutub paremuse poole siis, kui inimesed ei oota võimudelt armuande, vaid võtavad initsiatiivi enda kätte.

Konservatiiv Kubilius ennustab, et tuleval aastal võib tekkida rohkesti probleeme riigijuhtimise valdkonnas, kuna sellel alal pööratakse reformidele vähe tähelepanu.

“Võimu suurimaks probleemiks kujuneb tuleval aastal võim ise,” ennustas Kubilius.

Opositsionäär Andriukaitis avaldas kartust, et kui võimulolev enamus viib ellu valitsusprogrammis ettenähtud maksusüsteemi reformid, jääb Leedus alles vähem õiglust.

Tema sõnul kasvab erinevus kõige rikkamate ja kõige vaesemate elanikkonnakihtide vahel, kui kõigi makse vähendatakse ühtviisi.