Gabrielet võib oodata kuni nelja-aastane vangistus. Neljakümne kuue aastane endine ülemteener oli kaks tundi kestnud esimesel kohtuistungil kohal. Ta on kohtu all koos Vatikani arvutitehniku Claudio Sciarpellettiga, keda süüdistatakse tema abistamises, vahendab BNS.

Kohtusse kutsutakse tunnistajana Gabriele endine otsene ülemus, paavsti erasekretär Georg Gänswein, kes mais pärast Vatikani sandarmeerialt vihje saamist ülemteenrit kahtluste asjus küsitlema asus, selgus esimesel kohtuistungil.

Kunagine ustav teener Gabriele väitis, et teda tülgastas "kurjus ja korruptsioon", mida ta pealt nägi, ning ta tegutses Püha Vaimu esindajana, et aidata paavstil kurnatud katoliku kirik jälle õigele teele suunata.

Maailma väikseima riigi ajaloos enneolematu kohtuprotsess on meedias suurt tähelepanu pälvinud ja Peetri väljak kihas ajakirjanikest.

Süüdistuse kohaselt kohtus Gabriele varjunime Maria all uuriva ajakirjaniku Gianluigi Nuzziga ning edastas talle salajasi dokumente.

Telekaameraid kohtusaali ei lubatud ja istungit jälgis vaid kümme ajakirjanikku.

Vatikani sõnul on 85-aastane paavst sügavalt haavunud, et tema usaldust kuritarvitas keegi, keda ta "tundis, armastas ja austas".

Paljud kommentaatorid ennustavad, et paavst annab Gabrielele armu. Samas on kaheldud, et Gabriele üksi tegutses ning juurdlus "Vatileaksi" osas veel käib.

Gabriele on kogu täiskasvanuelu Vatikanis teenrina töötanud, alustades riigisekretariaadis koristajana. Ta on üks 594 Vatikani kodanikust ja temast sai paavsti ülemteener 2006. aastal.

Lekitatud kirjad on huvitavaks pilguheiduks Püha Tooli toimimisesse. Nende seas on ka kiri endiselt Vatikani kõrgelt ametnikult, kes enda sõnul oli sunnitud pettusega võitlemise tõttu tagasi astuma.

Skandaal on Vatikanile piinlikkust valmistanud, kuid pigem nende lekitamise kerguse kui dokumentide sisu pärast.

Vatikani sandarmid vahistasid Gabriele 23. mail ja otsisid tema kodu läbi. Nad leidsid koopiad salastatud dokumentidest ja paavstile mõeldud kingitusi.

Gabriele ütles, et oli oma teo tagajärgedest teadlik, kuid võimalus muuta midagi "silmakirjalikkuse kuningriigis" Vatikanis oli riski väärt.

Kohus jätkub tuleval teisipäeval.