Peale Saddami on kohtu all veel seitse tema käsilast, kellele on esitatud süüdistus vähemalt 150 inimese tapmise korraldamises 1982. aastal Dujalis pärast atentaati diktaatorile, teatab Fox News.

Advokaat Khalil Dulaimi ütles, et palub lisaaega kaitse ette valmistamiseks ja Araabia ning Lääne juristide liitumise korraldamiseks oma meeskonnaga.

Dulaimi väidab, et Saddam on jätkuvalt Iraagi seaduslik president ning kohus tema üle on ebaseaduslik.

Dulaimi kohtus oma kaitsealusega teisipäeval 90 minutit. Saddami hoitakse salajases vanglas alates vahistamisest 2003. aasta detsembris. Spekulatsioonide kohaselt on vangla Bagdadi rahvusvahelises lennujaamas, mis praegu USA baas.

Juhul, kui Saddam ja tema kaaskohtualused süüdi mõistetakse, võib neid oodata ka surmanuhtlus, kuid nad võivad edasi kohtuotsuse ka edasi kaevata.

Kohtu sõnul anti Saddam esimesena kohtu alla just Dujaili tapatalgu eest, sest seda süüdistust oli kõige lihtsam ja kergem kokku panna. Paljud juhtumid on veel uurimise all, kaasa arvatud kurdidevastased repressioonid, milles hukkus vähemalt 180 000 inimest.

Saddami kaitsemeeskonna ameeriklasest nõunik Ramsey Clark, endine USA peaprokurör, ütles, et diktaatori inimõigusi on tema vahistamisel rikutud.

Peaminister Ibrahim al Jaafari kurtis esmaspäeval, et kohtupidamine on liiga kaua venima jäänud ning lükkas tagasi kartused, et kohus on erapoolik. „Ma ei usu, et on olemas veel selgemaid kuritegusid maailmas, kui Saddami poolt korda saadetud,” ütles al Jaafari.

Peaministri viis lähedast sugulast, kaasa arvatud vend, hukati Saddami režiimi poolt 1980-ndatel ja 1990-ndatel. Ta rõhutas siiski, et tegu ei ole isikliku kättemaksuga.