Aprillikuised valimised võitnud paremtsentristlik Koonderakond nimetas eile oma kuus ministrikandidaati, vahendab BNS STT uudist.

Peale tulevase peaministri Jyrki Kataineni ja Stubbi esitatakse sotsiaal- ja tervishoiuministriks Paula Risikko, majandusministriks Jyri Häkämies, haldusministriks Henna Virkkunen ning põllumajandus- ja metsandusministriks Jari Koskinen.

Kaitseministriks valiti eile hilisõhtul Espoos aset leidnud Rootsi Rahvapartei koosolekul Stefan Wallin, justiitsministriks tõuseb Anna-Maja Henriksson.

Soome kuue erakonna valitsuskõnelused jõudsid pärast nädalaid väldanud vaidlusi eile lõpule.

"Kuus erakonda on koostanud uue valitsusprogrammi," ütles laiapõhjalise valitsuse juhiks saav Katainen kõigi parteijuhtide ühisel pressikonverentsil.

Kataineni sõnul on uues valitsusprogrammis kolm peateemat: avaliku sektori rahanduse stabiliseerimine, majanduskasvu turgutamine ning ühiskonna kõige vaesemate ja tõrjutumate toetuste suurendamine.

Uus valitsus plaanib 2015. aastani kulusid kärpida ja tõsta makse kokku 2,5 miljardi euro ulatuses aastas.

"Paljud riigid pole oma kohustusi suutnud täita ja me ei taha nende sekka kuuluda," rääkis Katainen ajakirjanikele.

Kavas on kapitalitulumaksu tõus 30 protsendini ja üle 50 000 euro suuruse aastatulu korral 32 protsendini. Suurenevad kütuse-, alkoholi, tubaka ja maiustusteaktsiis. Perioodikatellimusi hakatakse maksustama üheksaprotsendise käibemaksuga.

Seevastu ettevõtte tulumaks langeb oodatust vähem ehk protsendipunkti võrra 25 protsendini.

Peaministri erakond saab uues valitsuses muu hulgas väliskaubanduse ja Euroopa asjade, sotsiaal- ja tervishoiu ning majandusministri koha.

Sotsiaaldemokraadid, suuruselt teine parlamendierakond, võtavad teiste seas endale välis-, rahandus- ja haridusministri portfelli.

Koonderakonna, sotsiaaldemokraatide, Vasakliidu, roheliste, kristlike demokraatide ja Rootsi Rahvapartei juhtorganid kinnitasid osalemise uues valitsuses ning valivad nädalavahetusel ja järgmise nädala alguses ministrid.

Võimuläbirääkimised kestsid Soome kohta tavatult kaks kuud. Need ähvardasid pärast vasakparteide vahepealset lahkumist täielikult nurjuda, kuid sotsiaaldemokraadid ja Vasakliit otsustasid siiski kõnelustele naasta.

Uuest valitsusest jäävad välja tugevuselt kolmandaks parlamendijõuks kerkinud euroskeptilised Põlissoomlased ja eelmist valitsust juhtinud Keskerakond.

Eduskunta ja president Tarja Halonen kiidavad võimuliidu heaks ilmselt veel enne jaanipühi.