41-aastane Navalnõi peeti kuu algul kinni rahumeelsel meeleavaldusel, kus ta avaldas rahulolematust president Vladimir Putini neljandat ametiaega jätkamise vastu, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Aktsioonidel üle kogu Venemaa peeti päeva jooksul kinni enam kui 1600 meeleavaldajat, kellest osa sai kinnipidamisel viga. Opositsionääri aktsioonidega, mille juhtloosungiks oli „Ta (president Putin -toim) ei ole meie tsaar“, liitus päeva vältel tuhandeid inimesi Kaug-Igast Peterburini, hoolimata ametivõimude hoiatustest, et osavõtjatel tuleb arvestada, et politsei taolisi ametliku loata aktsioone ei tolereeri ja võib kasutada jõudu nende laialiajamisel.

Opositsioonipoliitik Navalnõile ei antud tänavu luba presidendivalimistel osaleda. Ametlikult otsuse taga olev keskvalimiskomisjon põhjendas seda sellega, et seaduse järgi pole võimalik riigipea ametisse kandideerida inimesel, kes alles hiljaaegu kandis kriminaalkaristust: seda tegi ta ka toona ilma loata rahvakogunemise organiseerimise eest.

Üldvalimistel võitis ülekaalukalt, 76,6% toetusega president Vladimir Putin. Ta vannutati ametisse, kuhu tal on võimalik jääda kuni järgmiste valimisteni 2024. aastal, protestidejärgsel esmaspäeval.