43-aastane Navalnõi oli kandmas karistust sanktsioneerimata meeleavalduse korraldamise eest, kui ta pühapäeval ootamatult „tõsise allergilise reaktsiooniga“ trellide tagant haiglasse toimetati, vahendab uudistekanal Meduza.

Tema pressiesindaja Kira Jarmõš ütles, et teadaolevalt ei ole Navalnõil millegi vastu allergiat, ent ometigi toimeti ta eile politsei poolt haiglasse paistes näo ja punase nahalööbega.

Olukorra tegi Navalnõi toetajate jaoks murettekitavaks asjaolu, et mehe enda arstidel ei olnud võimalik eile tema juurde pääseda ega omapoolset hinnangut anda, sest opositsionääri palatit valvas hulk politseinikke. Täna nad viimaks siis ruumi lubati ja omapoolsete vaatluste tulemusel leidsid kinnitust, et mees mürgitati vanglas oleku ajal.

„Tõepoolest on tegemist mürgitamisega tundmatu keemilise ainega,“ ütles advokaat Olga Mihhailova ajakirjanikele haigla ees. Tema sõnul toimetati Navalnõi juba esmaspäeva pärastlõunal politsei valve all haiglast tagasi trellide taha.

Ihuarstil Anastassia Vassiljeval lubati eile õhtul meest ainult läbi ukseprao näha ja tema sõnul märkas ta juba siis Navalnõil löövet, nahakahjustusi ja mädast eritist silma juures. Tema sõnul „ei saa välistada toksilist kahjustust nahale ja limaskestadele tundmatu kemikaalise aine läbi“.

Vassiljeva spekuleeris, et aine võis sattuda poliitiku organismi „kolmanda osapoole“ abiga, ja nõudis, et Navalnõilt võetaks naha- ja juukseproov ning analüüsitaks ka võimalikku voodilinadelt leitavat ainet.

Opositsiooniliidri advokaat Olga Mihhailova tõdes, et arstid ei oska tegelikult öelda, mis probleem meest kimbutas.

Haigla ametlik arst ütles aga täna uudisteagentuurile Interfax, et nende diagnoosi kohaselt on mehel krooniline urtikaaria ehk nõgestõbi, mis on üks sagedasematest nahahaigustest. Tema sõnul on Navalnõil juba ka parem olla.