USA-s on hinnanguliselt 12 miljonit illegaalset immigranti ning osariigid võtavad järjest rohkem nende vastu võitlemise ise käsile, teatab BBC News.

Seni pole aga ükski osariik läinud nii kaugele kui Alabama.

Nagu ka Arizonas võib politsei uue seaduse järgi vahistada igaühe, keda kahtlustatakse illegaalne immigrant olemises, isegi kui see isik peatatakse mõnel muul põhjusel.

Ettevõtted ja koolid on kohustatud kontrollima töötajate ja õpilaste seaduslikku staatust. Majaomanikud panevad toime kuriteo, kui üürivad teadlikult elamispinda illegaalsele immigrandile.

Vabariiklasest kuberner Robert Bentley, kes neljapäeval seadusele allkirja andis, ütles: „Meil on selles riigis tõeline probleem illegaalsete immigrantidega. Ma tegin kampaaniat kõige karmimate immigratsiooniseaduste poolt ja ma olen uhke, et seadusandjad tegid väsimatult tööd, et koostada kõige karmim immigratsiooniseadus riigis.“

Ameerika kodanikuvabaduste liit hoiatas aga, et seaduse tõttu ei pane mõned immigrandid oma lapsi enam kooli, sest kardavad vahistamist või deporteerimist.

Ringkonnakohtunik blokeeris Arizonas vastu võetud seaduse kõige suuremaid vaidlusi tekitanud osad – näiteks politseile suuremate volituste andmise inimeste peatamiseks ja läbiotsimiseks, sest kardeti, et seda hakataks tegema rassi alusel.

Tõenäoliselt läheb asi kuni USA ülemkohtuni välja.