Tegemist oli kõige selgesõnalisema avaldusega al-Sistanilt pärast radikaalse šiiavaimuliku Moqtada al-Sadri sisside ülestõusu algust USA juhitud koalitsioonivägede vastu eelmisel kuul.

“On vaja nõuda kõigi sõjaliste jõudude lahkumist kahest linnast, et võimaldada politseil ja hõimujõududel täita oma rolli julgeoleku ja korra tagamisel,” ütles al-Sistani avalduses, mille edastas tema kantselei Najafis.

USA väed ja radikaalse šiiavaimuliku Moqtada al-Sadri võitlejad on pidanud viimase nädala jooksul Najafis ja Kerbalas ägedaid lahinguid, tihti šiiitide tähtsaimate pühamute lähedal.

Al-Sadri poolehoidjad on kutsunud palvustes šiiite Najafi ja Kerbalasse kogunema, et võidelda seal Ühendriikide vägede vastu.

Al-Sistani ütles avalduses, et see oleks liiga ohtlik ning šiiidid peaksid hoopis avaldama oma kodulinnades protesti kõikide sõjaliste jõudude vastu pühades linnades.

“Ajatolla Sistani kantselei kutsub kõikide linnade ja haldusüksuste kodanikke mitte suunduma pühasse Najafi seoses ohtliku olukorraga, milles püha linn praegu viibib,” öeldi avalduses.

Selle asemel tuleks mošeedes ja kõigis provintsides “protesteerida kahe püha linna puutumatuse rikkumiste vastu”, lisati dokumendis.

Al-Sistani kantselei allikate sõnul oli avaldus suunatud eelkõige al-Sadri võitlejatele, keda on süüdistatud USA vägede ründamises mošeedest, sealhulgas šiiitide ühest tähtsaimast pühapaigast, imaam Husseini mošeest Kerbalas.