Augusti lõpus õnnestus USA armeel ja luureorganitel tabada rida al-Qaida juhtkonna sõnumeid organisatsiooni keskastmejuhtidele, milles kästi kohalikel rakukestel valmis olla peatseteks instruktsioonideks, vahendab New York Sun.

Osama bin Laden on ka varem püüdnud demokraatlikke valimisi mõjutada. 2004. aasta 11. märtsil toimusid plahvatused Madridi linnalähirongides. Kolm päeva hiljem saavutas valimistel võidu Iraagi sõda vastustav sotsialistlik tööpartei.

Valge Maja terrorismivastase võitluse ametnik Roger Cressey sõnul ei ole al-Qaida võimeline läbi viima terroriakte USA territooriumil, kuid võib rünnata USA kodanikke ja tema liitlasi välismaal.

Marriotti hotell Islamabadis, kus laupäeval toimus terroriakt, on viimastel aastatel olnud Luure Keskagentuuri (CIA) ja pakistanlaste, kes ei riski saada nähtud sisenemas USA saatkonda, kohtumispaigaks. Rünnaku sihtmärgiks oli Pakistani vastvalitud president Asif Ali Zardari, kes oli just pidanud kõne võitlusest Talibani ja al-Qaidaga.

John McCaini nõunik ja endine president Bill Clintoni keskluuredirektor James Woolsey ütles, et al-Qaidal on valimistega seoses kombeks teha kolme asja. Esiteks: rünnak enne valmisi, nagu 2004. aastal Madridis või Pakistanis Benazir Bhutto puhul. Teiseks: rünnak äsja võimule saanud juhtide vastu, nagu Gordon Brown Suurbritannias või äsja Zardari. Kolmandaks: al-Qaida saadab riigi elanikkonnale valimiste ajal sõnumeid.

Millist taktikat seekord üritatakse kasutada on Woolsey sõnul raske hinnata.