Komisjoni raportis öeldi, et Khalid Sheikh Mohammed, keda peetakse ligi 3000 inimese elu nõudnud rünnakute peamiseks planeerijaks, koostas esialgu laiema rünnakukava, milles oleks ka tema juhtinud üht kaaperdatud lennukit.

Al-Qaeda sihtmärkide nimekirjas olid lisaks 11. septembril rünnatud Maailma Kaubanduskeskuse kahele tornhoonele New Yorgis ja Pentagonile Washingtonis ka Valge Maja, Kapitoolium, CIA ja FBI peakorter, tuumaelektrijaamad ning California ja Washingtoni osariigi kõrgeimad hooned.

Komisjoni informatsioon põhineb vangistatud Al-Qaeda liikmete ülekuulamistel. Rünnakute väljatöötamist alustati 1999. aastal, kui Al-Qaeda liider Osama bin Laden kiitis heaks Mohammedi vastava ettepaneku.

Mohammedi esialgse plaani kohaselt oleks ta juhtinud ühte kümnest lennukist, mida kavatseti rünnakuteks kaaperdada. Sihtmärgi rammimise asemel aga oleks ta tapnud lennukil kõik mehed, maandunud ühel USA lennuväljal ning pidanud kõne, milles oleks ta mõistnud hukka Washingtoni poliitika Lähis-Idas.

Al-Qaeda juhtkond lükkas selle ettepaneku tagasi, öeldes, et see on liiga ambitsioonikas.

Kui bin Laden rünnakuplaani heaks kiitis, jagati see kahte ossa. Esimene neist nägi ette kaaperdatud reisilennukitega USA sihtmärkide rammimist ning teine USA reisilennuki hõivamist Kagu-Aasias ja selle õhkimist õhus.

2000. aasta keskel otsustas bin Laden loobuda vandenõu Kagu-Aasia osast, kuna ta arvas, et operatsioonide üheaegne korraldamine võib osutuda liiga raskeks.

Al-Qaeda kavatses kasutada 11. septembri rünnakutes 26 terroristi.

“Veel 2001. aasta suvel tahtis Mohammed saata USA-sse võimalikult palju agente, et suurendada rünnakute eduvõimalusi,” märgiti raportis.

Rünnakute täpne kuupäev pandi paika umbes kolm nädalat enne aktsioone. Bin Laden avaldas Mohammedile survet rünnakute varasemaks läbiviimiseks, kuid kaaperdajad ei olnud varem neiks valmis.