“Me võitsime fašiste nii vaimu kui inimlihaga, see tähendab ennekõike laibamägedega,” ütles poliitrepressioonide ohvrite rehabiliteerimiskomisjoni esimees Jakovlev kolmapäeval uudisteagentuurile Interfax.

Gorbatšovi-aegse perestroika peaideoloogiks peetava 77-aastase teadlase ja poliitiku sõnul jagab ta kirjanik Boriss Vassiljevi arvamust, et orjastatud nõukogude rahvas sõdis sakslastest kehvemini ning võitis ainult “lihaga”.

Vassiljevi hinnangut on avalikult toetanud ka teised tuntud sulemeistrid nagu näiteks Viktor Astafjev ja Daniil Granin.

“Neil on õigus. Algusaegadel peeti Punaarmees eriliseks uljuseks viskuda tankide ette hüüetega “Hurraa!” ja “Hoia alt!”,” ütles Jakovlev, kes läks 1941. aasta augustis rindele 17-aastase noorukina.

“Panus tehtigi uljusele. Hiljem me ei häbenenud enam roomata, võita vaenlast kavalusega. Algul peeti seda aga arguseks,” märkis ta lisades, et selleks ajaks olid juba miljonid inimesed langenud.

Jakovlev ise tegi läbi kolme ja poole kuised ohvitserikursused ja läks sõtta Balti laevastiku koosseisus merejalaväe leitnandina. Pärast rasket rindu saadud haava demobiliseeriti ta 1943. aastal tegevteenistusest. Mees kannab seniajani oma kopsus ja jalas kolm mürsukildu.

Teadlaste ja poliitikute hinnangul kaotas Nõukogude Liit aastatel 1941-1945 sõjas 20 miljonit inimest.