Kommersandi andmetel on ettevõte Con Certeza, mis spetsialiseerub sideoperaatorite võrkudes operatiivjälitusliku tegevuse funktsioonide tagamise tehniliste vahendite süsteemidele, alustanud alltöövõtja valimist uuringute läbiviimiseks kiirsuhtlussõnumite vaheltvõtmiseks ja dešifreerimiseks.

Con Certeza töötaja kirjast järeldub, et uurida kavatsetakse WhatsAppi, Viberit, Facebook Messengeri, Telegrami ja Skype’i iOS-ile ja Androidile. Seejärel on vaja ette valmistada ekspertotsus selliste andmete nagu suhtluse osapoolte identifikaatorid, paroolid, sõnumid ja muu vaheltvõtmise võimalikkuse kohta ning võimaluse korral demonstreerida prototüüpi stendil.

Iga kiirsuhtlusrakenduse uurimiseks antakse aega kaks kuud ning alustada kavatsetakse Viberist.

Alltöövõtja ülesanne on kas andmete vaheltvõtmine läbi viia või argumenteerida selle realiseerimise võimatust operatiivjälitusliku tegevuse funktsioonide võimaldamise süsteemides vastavalt normatiivsetele nõuetele võrguoperaatoritele.

Riigiduuma liikme Irina Jarovaja ja föderatsiooninõukogu riigikaitse- ja julgeolekukomitee esimehe Viktor Ozerovi esitatud terrorismivastaste seaduste pakett võeti vastu sel suvel. Sellega kohustatakse side-, kiirsuhtlusrakenduste ja sotsiaalvõrgustike operaatoreid säilitama kogu informatsiooni vestluste sisu ja kasutajate kirjavahetuse kohta.