Pärast seda, kui Microsoft 2011. aasta mais Skype'i omandas, varustas ta Skype'i kliendi seadusliku pealtkuulamistehnoloogiaga, ütles Peak Systemsi tegevdirektor Maksim Emm. Nüüd võib iga abonendi ümber lülitada spetsiaalsele režiimile, mille puhul genereeritakse šifreerimisvõtmed, mis varem genereeriti abonendi telefonis või arvutis, serveris.

Saades ligipääsu serverile, võib kõnet pealt kuulata või sõnumeid jälgida. Microsoft pakub selle tehnoloogia kasutamise võimalust kogu maailma eriteenistustele, sealhulgas ka Vene omadele, selgitas ekspert.

Kahe informatsioonijulgeoleku spetsialisti sõnul ei saa Vene eriteenistused ligipääsu Skype'i sõnumitele ja kõnedele mitte alati kohtu otsusega, mõnikord antakse see lihtsalt „küsimise peale“. Ei tohiks arvata, et Skype'i pealtkuulamine kujutab Venemaa õiguskaitseorganitele endast ületamatut probleemi, kinnitas ka siseministeeriumi töötaja. Venemaa siseministeeriumi ja föderaalse julgeolekuteenistuse FSB ametlikud esindajad keeldusid kommentaaridest.

Sama tegid ka Microsofti esindajad. Microsofti Venemaa esinduse juht Nikolai Prjanišnikov ütles varem, et Microsoft võib avaldada FSB-le Skype'i lähtekoodi. Kood iseenesest ei võimaldaks eriteenistustel vestlusi pealt kuulata, aga selle abil võiksid eriteenistused leida kergemini viisi informatsiooni dešifreerimiseks.

Kaks Vene õiguskaitseorganite eest ära Londonisse sõitnud Vene ettevõtjat rääkisid, et neile on Skype'i pealtkuulamise võimalused teada, mistõttu kasutavad nad seda „suure ettevaatusega“.

Sel nädalal selgus, et Skype'i Hiina versioonis on spetsiaalne mehhanism abonendi tegevuse jälgimiseks.