Dagens Nyheteri teatel elab mees tavalise madalapalgalise pereisana kusagil Rootsis. Ta saabus Rootsi 1980. aastatel poliitilise pagulasena Liibüast ja sai hiljem Rootsi kodakondsuse. Ta on Rootsi moslemikogukonna aktiivne liige, vahendab YLE Uutiset.

Suurema osa ajast töötu olnud mees on naabreid imestama pannud korduvate välisreisidega. Liibüas käis ta viimati mõni nädal tagasi ning kohtus rahvaülestõusu juhtide hulka kuulunud Abdel Hakim Belhadjiga.

Dagens Nyheteri valduses on ka Suurbritannia välisluureteenistuse MI6 „Josephile“ saadetud faks, mis algab sõnadega „Tervitused Londonist“. See on üks dokumentidest, mis sattusid Liibüas inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch kätte, kui Muammar Gaddafi kukutati.

Faks on osa Liibüa välisministeeriumile adresseeritud dokumendist, mis puudutab MI6 ja „Josephi“ kohtumist 2003. aastal Manchesteris. Siis nimetas ta 11 Rootsis elavat moslemit, keda peeti terroristideks või nende abilisteks.

Dokumentidest selgub lisaks, et mehel oli kontakt ka Gaddafi julgeolekuteenistuse ESO-ga ja Rootsi julgeolekupolitsei Säpoga. Kohtumisel ütles „Joseph“, et tahab anda Säpole üles oma teised kontaktid, kuid MI6 oli kategooriliselt selle vastu.

„Joseph“ ise ütles Dagens Nyheterile, et lõpetas spioneerimise mõned aastad tagasi. Säpo keeldub üksikjuhtumeid kommenteerimast, kuid teatab, et Rootsis on vähemalt 15 riigi spioone. Mitmeid Liibüa spioone on aastate jooksul riigist välja saadetud.