Nezavissimaja Gazeta allika teatel on dokument mõeldud asutusesiseseks kasutamiseks ühe kuberneri administratsioonis.

Ettekandes konstateeritakse, et Putin esineb vahekohtuniku rollis tinglike liberaalide ja jõuametkondade esindajate (silovik'ide) vahel. President on väidetavalt valmis vähem korrumpeerunud liberaalidele lähenema, et rahvast rahustada. Samal ajal segavad silovik'id seda lähenemist ja et Putin on andnud neile väga suure võimu, on neile ilma kahjudeta vastu astuda väga keeruline. Sellest, et riigipea on mõnevõrra kaldunud liberaalide poole, annab dokumendi teksti järgi tunnistust Sergei Šoigu hiljutine nimetamine kaitseministriks, kirjutab Nezavissimaja Gazeta.

Presidendi tervisele pole ettekandes praktiliselt tähelepanu pööratud. Konstateeritakse, et riigipea time out'i kasutatakse edukalt tema imidži uuendamiseks. Macho-kuvandi asemele peab ettekande koostajate sõnul tulema Vene poliitika elutarga patriarhi kuvand. See aitaks Putinil ka edaspidi kasutada armastatud taktikat, mille järgi ta nagu ei oleks kursis alluvate tegevusega.

Esimesi viiteid sellele teemale tasub otsida Putini pöördumisest föderaalkogu poole, öeldakse dokumendis. Pärast seda ootab Putinit ees mõningane hingetõmbeaeg, võibolla küllaltki pikk. Ja alles pärast seda hakkavad poliittehnoloogid aktiivselt uuenenud presidenti esile tooma.

Dokumendis kinnitatakse, et võitlus korruptsiooniga ja imidžimuutus on ettekannete ja uuringute tulemus. Arvamusküsitlustes on täheldatud usalduse vähenemist riigi kõrgeima juhtkonna vastu ja peaaegu revolutsioonilisi meeleolusid venemaalaste hulgas.

Kremlis ei kardeta seejuures opositsiooni aktiivsust, sest selle puhuks on juba ettevalmistatud vastav seadusandlus, vaid peamine oht on venemaalaste protestid elatustaseme languse vastu, näiteks mässud töökollektiivides.