Venemaa riigipea oli nõus dokumenti soomlastega jagama. Soome välisministeerium sai selle kätte kolme nädala eest, kirjutab ajaleht Iltalehti, kellel õnnestus teksti, millest pea pool on musta tindiga maha tõmmatud, samuti näha.

Stalin pidas kõne Kremlis 1940. aasta aprillis, kuu pärast Talvesõja lõppu.

Dokumendist tuleb välja, et Stalin alustas sõda, lähtudes ennekõike „rahvusvahelisest olukorrast“, hoolimata sellest, et Punaarmee ei olnud selleks veel valmis. Nimelt nägi Stalin sõja alustamiseks head võimalust, kuna lääneriigid olid omavahel tülli pööranud. Ta leidis, et mõni kuu hiljem olnuks rünnaku alustamine juba võimatu.

Jossif Stalin

Muu hulgas andis Stalin dokumendi kohaselt karmi hinnangu Soome armeele. Tema meelest oli selle suurim nõrkus passiivne kaitsetaktika ja suutmatus korraldada vasturünnakuid. Ühtlasi kritiseeris ta aegunud sõjavarustust.

„Sõjavägi ei saa tegutseda pelgalt imetrikkide najal /.../, olles suuteline ainult piiratud arvuks väikesemahulisteks rünnakuteks“. See võib toimida esimesel, teisel, kuid mitte kolmandal korral, märkis ta.

Soome ajaloolase Ohto Mannineni andmeil on Putini läkitatud dokumendist mõned osad välja jäetud.

Näiteks lõik, milles Stalin hindas Punaarmee puudusi, tuues ennekõike välja sõjaväejuhtide nõrkuse. Stalini sõnul oli Punarmee puuduseks see, et seda juhtisid põhiliselt Vene kodusõja veteranid. Tsaariarmee elukutselised ohvitserid aga Punaarmeesse ei sobinud.

Lõpuks leidis Stalin aga, et et Punaarmee läks Talvesõtta kui „lõbusõidule“.

Ka pole Putin soomlastele saatnud lõiku, milles Stalin ähvardab Soomet Otto Wille Kuusineni valitsusega. Stalin olevat 1939. aastal öelnud, et Nõuogude Liit oli jätnud soomlastele ainult kaks võimalust. Nimelt kas soomlased nõustuvad riigipiiri ümbervaatamisega või purustab Nõukogude Liit Soome ning asemele tuleb Kuusineni valitsus, mis "nülib" Soome juhtkonna. "Kas nõustute järele andma, härrad Soome kodanlased, või me anname teile Kuusineni valitsuse, mis rebib teie sisikonna lõhki. Neile sobis esimene variant rohkem," olevat Stalin ajaloolase Mannineni andmeil öelnud.

Pärast NSV Liidu ja Soome vahelise Talvesõja algust 1. detsembril 1940 ja esimese piiriäärse asula Terijoe vallutamist moodustati seal nn Soome rahva valitsus Soome Demokraatlik Vabariik, mille juhiks oli määratud senine Kominterni funktsionäär Otto Kuusinen.

Kuusineni Terijoe valitsust tunnistas NSV Liit ainsa Soome valitsusena ning sõlmis sellega sõprus- ja abilepingu.