Poola presidendi kantseleist teatati Agence France-Presse'ile, et hukkunud riigipea sängitatakse mulda pühapäeval, 18. aprillil koos abikaasaga.

Esimese leedi Maria Kaczyńska surnukeha saadeti kodumaale teisipäeva hommikul. Kell 12 algab presidendilossis rahvale mõeldud hüvastijätt Kaczyńskitega, mis kestab terve päeva ja öö.

Varem oli teatatud, et ametlik ärasaatmise tseremoonia kõigile 96-le Tupolev-154 tragöödia ohvritele toimub 17. aprillil. Presidendipaar maetakse aga päev hiljem. Matusepaik on juba valitud, kuid seda ei avalikustata.

Gazeta Wyborcza teatab aga viitega kõrgele valitsusametnikule, et presidendipaar maetakase vastavalt hukkunu venna Jarosławi ja tütre Marta soovile Krakówisse Waweli lossi.

Waweli lossi Püha Leonardi krüptis on endale leidnud viimse puhkepaiga mitmed Poola kuningate, tuntud ühiskonna- ja riigitegelased - teiste seas ka poeet Adam Mickiewicz, Poola teise vabariigi asutaja marssal Józef Piłsudski ja eksiilvalitsuse peaminister Władysław Sikorski.

Presidendi kantselei aseülema Jacek Sasini sõnul kutsutakse matustele ka välisriikide juhid.

Lech Kaczyński säilmed tuvastas sündmuspaigal tema kaksikvend Jarosław ja need toodi koju praktiliselt kohe. Maria Kaczyńska identifitseeriti alles 12. aprillil ja surnukeha saadeti Varssavisse järgmisel päeval, märgib RIA Novosti.

Poolas on suure tragöödia, milles hukkus suur osa riigi poliitilisest ja sõjaväelisest eliidist, tõttu kuulutatud välja seitsmepäevane lein.

Maria Kaczyńska sarga saabumine