Viieliikmelist komiteed juhtis sel aastal Norra endine peaminister Thorbjörn Jagland. Nobeli-komitee oma otsuseid üldjuhul ei põhjenda, samuti ei kommenteerita avalikkuse ees otsustamise ajal esinenud erimeelsusi, vahendab YLE Uutiset.

Verdens Gangi andmetel olid Obamale preemia andmise vastu endine konservatiivist minister Kaci Kullmann Five, vasakpoliitik Ågot Valle ja parempoolne poliitik Inger-Marie Ytterhorn.

Endine parlamendisaadik Ytterhorn arvas, et preemia omistamine oleks enneaegne — Obama presidendiks oleku aeg ei ole kestnud veel aastatki. Valle omakorda juhtis tähelepanu ka Afganistani sõja probleemidele. Samuti tunti muret, et Obama keskendub välismaiste kriiside lahendamise arvelt liigselt oma kodumaa probleemidele.

Obama poolt võtsid sõna sotsiaaldemokraat Jagland ja tema parteikaaslane Sissel Rønnebek. Jaglandi sõnul on Obama muutnud lühikese aja jooksul poliitilist õhkkonda ja mõjutanud positiivselt muuhulgas tuumarelvade vähendamise temaatikat. Otsus tehti lõpuks üksmeelselt.

President Obama võtab Nobeli rahupreemia vastu 10. detsembril Oslos.