Niinimetatud Deetmani komisjoni, mis laste seksuaalset kuritarvitamist Hollandi katoliku kirikus uuris, informeeriti kastreerimiste kohta kirjalikult, kuid lõppraportis seda ei mainitud. Komisjoni teatel sisaldas teade "uurimistehniliselt vähe huvipakkuavaid punkte edasise uurimise jaoks", vahendab Het Nieuwsblad.

NRC Handelsblad uuris aga teadet põhjalikult ja leidis viiteid vähemalt kümnele kastreerimisele. Vähemalt ühel juhul oli tegemist poisiga, keda kuritarvitasid seksuaalselt vennad katoliiklikus internaatkoolis.

Ohver nimega Henk Heithuis tegi 1956. aastal politseile avalduse pilastamise kohta katoliiklikus poisteinternaadis Hollandi Gelderlandi provintsis asuvas Harreveldis, kirjutab NRC Handelsblad. Tema sõnul saatis politsei ta Brabanti provintsi Boekelisse psühhiaatriahaiglasse. Seal kastreeriti ta homoseksuaalsete kalduvuste pärast.

Teated võimaliku kastreerimise kohta roomakatoliku kiriku internaatkoolis 1950. aastatel on piinlikud, teatas Hollandi piiskoppide konverents laupäeval.

"Kui need jutud põhinevad tõesti tõel, siis on jutt tõsisest olukorrast, mille Hollandi piiskoppide konverents karmilt hukka mõistab ja väga leinab," teatas piiskopkond.

Katoliku kiriku ohvrite kogu KLOKK eesistuja Guido Klabbers leiab, et nüüd ei saa enam vältida asja uurimist parlamendi tasemel.