Mittemoslemite ja mõõdukate moslemite jaoks on see probleem. Nad räägivad, et tänaval süüdistatakse neid asjade eest, mida ortodoksne enamus ei salli, näiteks suitsetamise, sealiha söömise ja alkoholi joomise eest. Naised saavad kriitika osaliseks liiga paljastava riitetuse eest, kirjutab Trouw.

Hollandi parlamendi alamkoda reageeris Trouw artiklile murelikult. Tööpartei PvdA leiab, et valitsus peab viivitamatult sekkuma. „Hollandis ei saa ega tohi šariaadiseadusi kehtestada,“ ütles PvdA-d esindav parlamendiliige Keklik Yücel laupäeval.

Yücel leiab, et kohalikud politseinikud peavad sekkuma, kui naabrid hakkavad elanike isikuvabadusi piirama. Palju tuleks ära teha ka Schilderswijki-taoliste linnaosade naiste emantsipeerimiseks.

Kodanikele tuleks Yüceli sõnul õpetada, mis on nende õigused ja kohustused ühiskonnas, kus nad elavad.

Rahvapartei vabaduse ja demokraatia eest (VVD) parlamendiliige Klaas Dijkhoff ütles laupäeval, et oli esialgu uudisest šokeeritud, kuid teatas, et politsei tegeleb asjaga. „Asi on viimase piiri peal ega tohi sellest üle minna.“ Dijkhoffi sõnul rõhutab olukord Schilderswijkis vajadust otsustavaks tegutsemiseks teatud linnaosades.

Erakonna kristlik-demokraatlik üleskutse (CDA) parlamendiliige Peter Oskam kavatseb julgeoleku- ja justiitsministrilt Ivo Opsteltenilt ja integratsiooniminister Lodewijk Asscherilt aru pärida, mis toimub ja mida selle takistamiseks kavatsetakse ette võtta. Edasist uurimist nõuab ka kristliku liidu parlamendiliige Gert-Jan Segers.

Sotsialistliku partei parlamandiliige Sadet Karabulut ütles oma kogemustele linnaosast viidates, et Trouw' reportaaž vastab tõele. Ta peab aga pahameelt tekitavaks, et sellised parteid nagu vabaduspartei PVV ja PvdA kutsuvad nüüd üles tegutsema, samas kui ei ole sotsialistide varasemaid üleskutseid toetanud.

Karabulut peab muu hulgas silmas linnaosa teistsugust tüüpi elumajade abil rohkem segarahvastikuga asustatuks muuta. Ka koolid peaksid rohkem segatud olema. Karabulut tahab selle teema üle uut debatti alustada.

Schilderswijki kõnealust osa nimetavad kohalikud elanikud ja teised asjaosalised „šaria kolmnurgaks“ või „mõõgapunktiks“. Linnaosa piiravad kolm salafistlikku (ortodoksset) mošeed.

Üks Maroko päritolu kohalik elanik ütles, et tema arvates on hea, et ortodokssel enamusel on tema linnaosas sõnaõigus.