Agentuuride teatel on nad värvanud Üleriigilise Arvamusuuringute Keskuse (NORC) uurima Floridas lugemata jäänud 180.000 valimissedelit ning teatama, millised tulemused oleks saadud, kui oleks kasutatud teistsuguseid põhimõtteid.

Floridas osales presidendivalimistel ligi kuus miljonit inimest.

Ametlike tulemuste kohaselt võitis järgmiseks presidendiks saanud vabariiklane George W. Bush Florida 25 valijamehe otsustavad hääled napi 537-häälelise enamusega pärast 36 päeva kestnud valimisjärgseid vaidlusi. Demokraat Al Gore tunnistas Bushi võitu, kui oli häältega 5-4 kaotanud USA ülemkohtu ette viidud valimisvaidluse.

Paljud on väitnud, et Bush poleks võitnud, kui ülemkohus poleks peatanud esialgu lugemata jäänud häälte käsitsi ülelugemist mitmes Florida maakonnas.

Pool miljonit dollarit maksva projekti kohaselt vaatavad kolm NORC-i uurijaterühma põhjalikult läbi Florida ülelugemata jäänud hääled ning koostavad andmebaasi, kus iga hääletussedelit on üksikasjalikult kirjeldatud. Baasi võetakse nii sedelid, kus ühegi presidendikandidaadi nime juurde pole märki tehtud, kui sedelid, kus on märgitud rohkem kui üks nimi.

Uurimust toetavad The New York Times, Wall Street Journal, The Washington Post, CNN, Associated Press, St. Petersburg Times, Palm Beach Post ja Tribune Publishing, kellele kuuluvad Los Angeles Times, Chicago Tribune, Newsday, Orlando Sentinel ja South Florida Sun-Sentinel.

“Florida presidendivalimiste tasavägine tulemus jättis pika rea vastamata küsimusi,” ütles Los Angeles Timesi asepresident ja toimetaja John Carroll.

“Millised oleksid tulemused olnud, kui häälte korduslugemised oleksid toimunud mõnede teiste võimalike standardite kohaselt? Kui palju hääli jäi lugemata vigade pärast, mida oleks saanud parandada? Me usume, et see projekt võib anda mõned vastused.”

“See projekt ei ole korduslugemine,” hoiatas Carroll samas. “Korduslugemised on juba toimunud ja järgmine president valitud. See on hoopis katse leida, millist kasulikku infot need sedelid võivad sisaldada. Jätame oma lugejate otsustada, mida nad meie tulemustest arvavad,” ütles ta.

Korraldajate sõnul peaks uurimus kestma umbes kümme nädalat.