Pärast kohtumist ÜRO missiooni (UNMIK) juhi Lamberto Zannieriga teatas Kosovo president Fatmir Sejdiu, et tema arvates pole missiooni enam vaja ja see peaks nüüd kui on juba aasta iseseisvusest möödas, piirkonnast lahkuma, vahendab infoagentuur Reuters.

„Kümne aasta jooksul on Kosovo institutsioonid ja UNMIK saavutanud riigi taastamisel häid tulemusi. On kätte jõudnud aeg edukalt lõpetada missiooni töö," ütles Sejdiu.

Missiooni juht Zannier lubas omalt poolt, et annab Kosovo juhi idee ja ettepaneku ÜRO New Yorgi peakorterisse edasi.

UNMIK loodi 10. juuni 1999 ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni 1244 alusel. Formaalselt on sellest hetkest alates Kosovo ja Metohija autonoomset piirkonda juhtinud missioonile alluv ülemineku administratsioon.

Hoolimata sellest, et piirkond end 17. veebruaril 2008 Serbiast sõltumatuks kuulutas, pole ÜRO resolutsiooni endiselt tühistatud ja see kehtib. Sel moel on endiselt de jure krai peaks Zannier, mitte aga Sejdiu.

Turvalisust Kosovo piirkonnas tagavad 15 000 NATO sõdurit ja 2000 Euroopa Liidu politseinikku. ÜRO on oma kohalolekut vähendanud, samas soovitakse, et piirkonna põhjaossa jääksid serblaste kaitseks edasi ÜRO väed.

Suurimad Kosovo eraldumise vastased on Venemaa, Hiina Rahvavabariik ja India. Euroopa Liidust on sellele vastu olnud Hispaania, Rumeenia ja Slovakkia. Kosovo eraldumise protsessi algatas USA ja tema lähemad satelliidid.