Ahmadinejadi sõnul peaks naftakartell looma hoopis oma ühispanga ja viima sisse ühise valuuta, milles hakataks arvestama ka naftahinda. Infoagentuur Associated Press märgib, et Iraan on üks tähtsamaid OPEC-i liikmeid, vaid Saudi Araabia toodab temast rohkem musta kulda.

Enamik naftatootjatest on juba väljendanud oma muret seoses sellega, et maailma naftaturgudel ja -börsidel kaubeldakse dollarites. Selles nähakse naftahinna põhjendamatut tõusu viimasel ajal, mille taga on ebastabiilne ning nõrk Ameerika Ühendriikide dollar.

Varem on Iraan teinud ettepaneku arvestada nafta hinda mitmest valuutast koosneva nn rahakorvi põhjal, kuid see algatus ei leidnud enamiku kartelli liikmete seas piisavalt toetust. Teiste seas oli sellele vastu ka USA tähtsaim Lähis-Ida liitlane Saudi Araabia.

Selle aasta algul tõusis naftahind esmakordselt ajaloos üle 100 dollari barreli (barrel = 159 liitrit) eest. Aprilli alguseks on hind juba tõusnud 106 dollari (ca 1055 krooni) piirini.

Samal ajal on dollari-euro suhe juba kukkunud tasemele alla pooleteise dollari euro eest. 7. aprilli seisuga maksis euro ligi 1,57 dollarit.