ÜRO peasekretäri abi rahuvalve alal Jean-Marie Guehenno ütles Afganistani käsitlevat raportit tutvustades, et järgmised 12 kuud on rahuprotsessi ja demokraatliku valitsuse läbilöögi suhtes määrava tähtsusega. Afganistani rahuprotsess algas kahe aasta eest Bonnis.

“Kontrollimatu kuritegevus, lahingud rühmituste vahel ja ebaseaduslikku narkoäri ümbritsev tegevus on avaldanud negatiivset mõju Bonni protsessile,” öeldakse ÜRO peasekretäri Kofi Annani raportis.

Dokument hõlmab sündmusi ja arenguid 2002. aasta juulist 2003. aasta novembrini ning selle avaldamine langes ajale, mil sajad afgaanid kogunevad Kabuli, et võtta vastu uus põhiseadus. Samas jätkavad USA väed rünnakuid Talibani ja al Qaeda võitlejatele.

“Rahvusvaheline kogukond peab otsustama, kas tõsta oma Afganistanis tegutsemise taset või riskida läbikukkumisega,” hoiatatakse Annani raportis.

Dokumendis väljendatakse muret Afganistanis sagenevate rünnakute pärast ja avaldatakse arvamust, et Talibani ja al Qaeda võitlejad on tugevnenud.

“Sagenevad rünnakud ÜRO personalile ning teistele rahvusvahelistele ja Afganistani tsiviilisikutele, kes abi annavad ja rahuprotsessi edasi viivad, teevad äärmiselt tõsist muret.”

Annan teeb ettepaneku korraldada uus konverents Bonni rahuprotsessi jätkamiseks ja püüdmaks ära hoida Afganistanile antava poliitilise ja rahalise toetuse kahanemist.

Guehenno ütles pressikonverentsil, et julgeolekuolukord erineb Afganistanis piirkonniti, kuid USA viimase aja operatsioonide mõju Lõuna-Afganistanile on veel raske hinnata.

USA laupäevane õhurünnak, milles tapeti sissikomandöri asemel üheksa last, suurendas veelgi “ebakindluse ja hirmu õhkkonda riigis”, tõdes ta.

ÜRO ametnik tõi aga välja ka positiivset, näiteks pääses sel aastal tagasi kooli 829.000 last rohkem kui mullu. Kodumaale tagasipöördumiseks anti abi 2,5 miljonile inimesele, mis näitab samuti, et olukord riigis on paranenud. Siiski vajas 2003. aastal veel kuus miljonit afgaani toiduabi.

Suureks probleemiks on hõimutülid, nentis ta. “Paljud afgaanid arvavad jätkuvalt, et tegelik võim on ühe rühmituse käes,” seletas Guehenno.

Afganistani põllumehed kasvatavad miljardi dollari väärtuses oopiumi, mille hind edasimüügi vältel kahekordistub. “See teine miljard teeb meile eriti muret, sest sellega rahastatakse igasugust kuritegevust ja sõjapealikke.”

Pakistan avaldas esmaspäeval hinnangu, mille kohaselt teenisid uimastikaupmehed ja sõjapealikud tänavu Afganistani heroiini müügist 10 miljardit dollarit.