NATO sõdur lasi maha 16 tsiviilisikut, kellest üheksa olid lapsed. BBC andmeil liikus sõdur majast majja ning lasi järjest inimesi maha.

USA ametivõimude teatel tegutses tulistaja üksinda. Afganistani külaelanike sõnul oli öösel liikvel aga mitu purjus ning naervat NATO sõdurit. Tulistajad tungisid kolme majja ning avasid tule. "Nad olid purjus ning tulistasid, kuhu juhtus. Tapetute kehades oli hulk kuule," rääkis veresauna toimumispaiga lähistel elav mees.

Reutersi teatel mõistis Afganistani president Karzai juhtunu hukka ning nimetas seda tahtlikuks tapmiseks, mille üle USA peab vastust andma.

ISAFi pressiesindaja Afganistanis Carsten Jacobson ütles, et uurida tuleb vahi alla võetud sõduri motiivi. "Seni on teada, et ta lahkus baasist, siis tuli pärast juhtumit tagasi, kus ta võeti kohe vahi alla ning uurimine käib," lausus Jacobson.

USA võimude väitel ei ole tõendeid, et tapmises oleks osalenud rohkem kui üks sõdur.

NATO on palunud vabandust ja alustanud uurimist. See šokeeriv juhtum süvendab veelgi USA-vastast viha, sest alles veebruaris tekitas suure pahameeletormi Ühendriikide sõjaväebaasis koraanide põletamine.

Lisaks tekitab afgaanides raevu jaanuaris avalikuks saanud video, millel USA merejalaväelased urineerivad mässuliste surnukehade peale.