Lewis-McChordi baas on koduks umbes 100 000 sõjaväelasele ja tsiviilisikule. Sõjast naasnud sõdurite ridu on laastanud enesetappude laine. Armee uurib, kas seal asuva Madigani meditsiinikeskuse arstidel pole kästud kaaluda, kui palju läheb maksma sõdurite posttraumaatilise stressi ravi, teatab Associated Press.

2010. aastal mõisteti neli Lewis-McChordi sõdurit süüdi kolme Afganistani tsiviilisiku julma tapmise eest. USA armee ajaleht Stars and Stripes nimetas Lewis-McChordi kõige problemaatilisemaks baasiks USA relvajõududes.

Anonüümseks jäänud USA ametnik ütles Associated Pressile, et tulistaja on tavaline sõdur, kelle ülesandeks oli roheliste barettide ja mereväe eriüksuse SEAL operatsioonide toetamine. Ta on seersant, abielumees ja kahe lapse isa, kes on käinud kolm korda Iraagis ja alustas detsembris esimest missiooni Afganistanis.

Sõdur kuulub Lewis-McChordi 3. brigaadi 2. jalaväediviisi, kust saadeti detsembris aastaks Afganistani 2500 sõdurit.

2010. aastal arreteeriti üle kümne Lewis-McChordi sõduri mitmete kuritegude eest. Näiteks tarvitasid nad narkootikume ja peksid läbi oma kaasvõitleja, kes väärtegudest teada andis. Kõige rängem tegu oli aga kolme Afganistani tsiviilisiku tapmine Kandahari provintsis. Neli sõdurit mõisteti süüdi.

Tapmistest teatas ühe sõduri isa, kes Lewis-McChordi helistas. Ta ütles, et kavandamisel on veelgi mõrvu. Kõne vastu võtnud staabiseersant ei teatanud sellest kellelegi ja väitis, et tal ei olnud volitusi alustada sõjatsoonis toimunud kuriteo uurimist. Kui kahtlusalused mitu kuud hiljem arreteeriti, oli veel kaks tsiviilisikut surnud.

Staabiseersant Calvin Gibbs, kes oli kõige kõrgema auastmega süüalune, mõisteti eluks ajaks vangi. Ta tunnistas üles laipadel trofeedeks sõrmede küljest lõikamise. Samuti tõmbas ta ühel ohvril välja hamba, „nagu sa jätad alles maha lastud kitse sarved“, kui kasutada Gibbsi enese sõnu.

Lewis-McChordi baasi praeguste ja endiste sõjaväelastega on olnud ka muid intsidente. 2010. aastal tulistas seal varem teeninud mees Salt Lake Citys politseinikku. Mees hukkus, kui politseinik vastutule avas.

1. jaanuril lasi 24-aastane Iraagi veteran maha Mount Rainieri rahvuspargi valvuri ja uppus pärast seda jõkke.

Eelmisel aastal tehti Lewis-McChordis rohkem enesetappe kui kunagi varem – 12. Pärast Iraagi ja Afganistani sõdade algust on enesetappude arv USA relvajõududes igal pool tõusnud.

Ajaleht Seattle Times teatas, et Madigani meditsiinikeskuses on viimase viie aasta jooksul ümber muudetud umbes 300 patsiendi posttraumaatilise stressi diagnoosid. Armee uurib, kas arste võidi mõjutada, sest patsientide ravi läheb liiga kalliks maksma.