Raport ütleb, et üle 90% oopiumist, millest tehakse heroiini, pärineb Afganistanist. Oopiumi saamiseks kasvatatavate moonide arv on riigis dramaatiliselt kasvanud, hoolimata sellest, et riigis on enam, kui 30 000 välissõdurit, kirjutab BBC.

Raport väidab, et tõeline julgeolek Afganistanis on ebatõenäoline seni, kuni ei tulda toime illegaalsete narkootikumide tootmisega.

1980. aastatel tootis Afganistan umbes 30% maailma narkootikumidest, kuid nüüd on see arv enam kui kolmekordistunud, teatab raport.

Raporti andmeil toodab ainuüksi Helmandi maakond peaaegu poole maailma narkootikumidest.

Raporti autori Thomas Pietschmanni sõnul ületab Helmandi maakonna toodang nüüd juba tervete riikide oma. „Helmandi provintsis on narkokasvatuse all umbes 70 000 hektarit maad, mida on kolm korda rohkem, kui Myanmaris kultiveeritavat pinda.”

„Nii et vaid üks provints, mis on kolm korda nii tähtis kui maailma suuruselt teine oopiumit tootev riik Myanmar,” ütleb Pietschmann.

Raport lisab, et ehkki ülemaailmne koostöö narkovastaste seaduste jõustamisel on paranenud, võtavad Afganistani heroiinikaupmehed ja Kolumbia kokaiiniärimehed sihiks uusi marsruute Aafrikas.

ÜRO sõnul tuleb selle ohuga koheselt tegeleda, kui tahetakse ära hoida, et Aafrika, mis vaevleb niigi HIV/AIDS’i, tuberkuloosi ja malaaria koorma, ei satuks tõsiste narkootikumide kuritarvitamisega kaasnevate tervishoiuprobleemide kätte.

Raport näitas veel, et üleüldse jäi narkootikumide turg 2005-2006 suhteliselt stabiilseks.