"Seni loetakse ette kopeeritud süüdistuskokkuvõtet. Pärast tulevad kaitse seisukohad, uurimise käigus saadud tõendid ja alles siis küsimus süü kohta," ütles Polozov Ukrajinska Pravdale.

Oodatakse, et kohtuotsuse ettelugemine võtab aega kaks päeva. Prokuratuur on nõudnud Savtšenkole 23-aastast vanglakaristust, vahendab RBK.

Kohtuotsuse väljakuulutamise päeval olid hoone juures karmistatud turvameetmed. Politsei sulges tänava, kus kohtuhoone asub. Ümbruskonnas patrullisid kümned politseinikud, OMON-lased ja kasakad.

Savtšenko toodi kohtusse varahommikul, kaks tundi enne istungi algust. Ta tõi kohale suur autokorteež, mis koosnes vilkuritega masinatest. Ta viidi väga kiiresti hoonesse sisse.

Publik ja ajakirjanikud lasti sisse pärast kahekordset kontrolli.

Savtšenkot olid kohtus toetamas tema õde Vera ning Ukraina konsulid ja presidendi pressiesindaja Svjatoslav Tsegolko.

Kohtuotsuse ettelugemine algas kell 11 kohaliku aja järgi. Pea kohe teatas kohtuniketroika, et tunnistab Savtšenko süüdi Vene ajakirjanike Anton Vološini ja Igor Korneljuki tapmises, teatas varem RBK.

Kohtuotsuse järgi sõdis helikopteripiloot Savtšenko Donbassis 2014. aasta suvel pataljoni Aidar koosseisus, kui oli ametlikult puhkusel.

Uurijate väitel korrigeeris Savtšenko 17. juuni hommikul miinipildujatuld Stukalova Balka asula juures ning andis pataljoni edasi mitmete „tsiviilisikute“ koordinaadid, keda Ukraina sõjaväelased haubitsatest tulistasid. Selle tagajärjel hukkusid kohtuotsuse järgi ka Vološin ja Korneljuk.

Süüdistaja sõnul oli Savtšenko tegevuse motiiviks viha ja vaen isehakanud Luganski rahvavabariigi elanike vastu.

Vene uurijate väitel ületas Savtšenko pärast seda ebaseaduslikult Vene piiri ja ta vahistati Voroneži oblastis.

Savtšenko ise tunnistas kohtus, et ühines tõepoolest pataljoniga Aidar, kuid selleks, et aidata neid oma teadmistega. Savtšenko ja tema kaitsjad väidavad, et ajakirjanike hukkumise hetkel võtsid mässulised ta juba vangi ja viisid hiljem jõuga Venemaale.