Riikliku uudisteagentuuri Interfax andmetel arutab vilepuhuja asüülitaotlust aktiivselt advokaat Anatoli Kutšerenaga, kelle sõnul taotlebki lekitaja asüüli arvatavasti hiljemalt homme.

"Ma selgitasin talle põgenikeseadust, presidendiseadlust poliitilise varjupaiga andmisest ja valitsusmäärust ajutise varjupaiga andmisest. Ta langetab otsuse varsti," selgitas advokaat ajakirjanikele.

Kutšerena kohtus Snowdeniga esmakordselt reedel Šeremetjevo lennujaama transiitalal, kui endine CIA töötaja nõudis kohtumist advokaatide ja inimõigusaktivistidega.

"Snowden esitas mulle küsimusi Venemaa seaduste kohta. Ma selgitasin talle kõike. Ma arvan, et ta teeb otsuse täna või homme," lisas Kutšerena.

Edward Snowden sai tuntuks juuni alguses, kui lekitas ajalehtedele Guardian ja Washington Post hulgaliselt informatsiooni, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

USA kuulutas juba alates 23. juunist Moskva lennujaama transiittsoonis redutava lekitaja ligemale nelja nädala eest rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja tühistas tema passi.