Pavlov ütles, et uurijate väitel oli andmete lõplik saaja USA, vahendab RBK.

Advokaadi sõnul värvati Safronov väidetavalt 2012. aastal. 2017. aastal sai Safronov uurijate väitel Tšehhi eriteenistuse nimetamata esindajalt ülesande ja andis talle veidi hiljem üle andmed Venemaa ja Lähis-Ida sõjalise koostöö kohta, teatas advokaat.

„Ivan seostab seda [enda vahistamist] kategooriliselt oma professionaalse, ajakirjandusliku tegevusega,” ütles advokaat Pavlov, kelle sõnul alustati kriminaalmenetlust 6. juulil. „Aga selles on juba seitse toimikut, kokku köidetud ja nummerdatud, kaantega. Seda juhtub harva isegi pärast aastaid eeluurimist. Teie kolleegi jälgiti väga kaua.”

Tšehhi asepeaminister ja siseminister Jan Hamáček keeldus Safronovi juhtumit kommenteerimast, teatas väljaanne Deník N.

Safronov vahistati eile hommikul süüdistatuna riigireetmises ja teda ähvardab 12-20-aastane vanglakaristus. Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) teatas, et Safronov töötas ühe NATO riigi eriteenistuste heaks ning kogus ja edastas riigisaladusi sisaldanud andmeid Venemaa sõjalis-tehnilise koostöö, riigikaitse ja julgeoleku kohta. Oma süüd Safronov ei tunnistanud.

Ajalehes Kommersant peetakse Safronovi-vastaseid süüdistusi absurdseteks. Teises ajalehes, kus ta töötas, Vedomostis, nimetati teda patrioodiks. Safronovi toetuseks võtsid sõna ka teised väljaanded.

Ajakirjanikud käisid FSB hoone juures Moskvas Lubjankal üksikult piketeerimas ja üle 20 inimese vahistati erinevate õigusrikkumiste eest.