"President Abbas väljendas oma tänu Obama jätkuvate ja katkematute pingutuste üle leida probleemile püsiv lahendus," tõdes Palestiina pealäbirääkija Saeb Erekat BNSi teatel.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kritiseeris seevastu teravalt Obama avaldust nimetades seda vastuvõetamatuks.

Netanyahu hinnangul on Iisraeli sõjaväelastel selliste piiride korral raske tõhusalt oma territooriumi kaitsta.

"Iisrael leiab, et rahu saavutamiseks on vaja, et Palestiina riik ei tekiks mitte Iisraeli riigi eksisteerimise hinnaga," seisis peaministri avalduses.

"Tundub, et Washingtonis elatakse tõelisusest kaugel ja ei saada aru, mis meil siin vastas seisab," tõdes Netanyahu, kes nõudis ühtlasi, et palestiinlaste president Mahmoud Abbas valiks kas koostöö islamiliikumisega Hamas või rahu juudiriigiga.

"Iisrael on nõus tegema suuri kompromisse rahu nimel, kuid 1967. aasta piirid ei tule kõne allagi, see on vastuvõetamatu," kinnitas peaminister.

Lähis-Ida kvartett avaldas reedel "tugevat toetust" USA presidendi Barack Obama nägemusele Iisraeli-Palestiina rahulepingust. Euroopa Liidust, USA-st, Venemaast ja ÜRO-st koosnev kvartett teatas avalduses, et püsiva rahuleppe aluseks on "territooriumi ja julgeoleku alusel edasi liikumine". Samuti kutsus kvartett jätkama Palestiina-Iisraeli rahukõnelusi "viivituste ja eeltingimusteta".

Ametistlahkuv Araabia Liiga juht Amr Moussa ütles reedel samuti, et Ameerika Ühendriigid peaksid võtma kuulda Obama üleskutset luua Läänekaldale ja Gazasse Palestiina riik, ning nimetas aastakümneid väldanud konflikti piirkonna ebastabiilsuse põhjuseks. Moussa avalduse kohaselt tuleks lähinädalail ja -kuudel näha vaeva, et luua iseseisev Palestiina riik 1967. aasta piirides, pealinnaks Ida-Jeruusalemm.

Obama visandas oma neljapäevases kõnes Palestiina riigi, mille territoorium vastaks 1967. aasta sõja eelsetele piiridele.

Moussa sõnul "tähendab püsiv rahu kaht riiki kahe rahva jaoks: Iisrael juudiriigina ja juutide kodumaana ning Palestiina palestiinlaste kodumaana, mõlemal enesemääramisõigus, vastastikune tunnustamine ja rahu".

Euroopa Liit tervitas reedel samuti USA presidendi üleskutset sõlmida Iisraeli-Palestiina rahuleping vastavalt 1967. aasta sõja eelsele piirile.

EL-i välispoliitika juht Catherine Ashton "tervitab südamest president Obama kinnitust, et Iisraeli ja Palestiina piirid peaksid lähtuma 1967. aasta piiridest koos vastastikusel kokkuleppel tehtud vahetustega, kindlustatud piiridega mõlemal pool," ütles Ashtoni pressiesindaja.

Oma toetust avaldasid ka Poola, Saksamaa ja Prantsusmaa.

"Me toetame USA presidendi julget sõnumit, et on tungiv vajadus lahendada Lähis-Ida konflikt," ütles Sikorski pärast kõnelusi oma Saksa ja Prantsuse kolleegide Guido Westerwelle ja Alain Juppe'iga.

"Obama tegi nii, nagu Euroopa tal soovitas. Nüüd, kus ta seda teinud on, avaldame oma toetust," ütles Sikorski.