Shanghai koostööorganisatsiooni (ŠOS) tippkohtumine toimus 15. kuni 16. juunini Sverdlovski oblasti pealinnas Jekaterinburgis, teatab Interfax.

Muu hulgas kirjutasid koostööorganisatsiooni liikmed Jekaterinburgi deklaratsiooni raames alla ka terrorismivastasele konventsioonile ja riigipeade nõukogu otsusele poliitdiplomaatiliste meetmete ning reageerimise mehhanismide kasutamise kohta olukordades, mis seavad rahu, julgeoleku ja stabiilsuse regioonis ohtu.

Samuti kiitis Shanghai koostööorganisatsiooni riigipeade nõukogu heaks Valgevenele ja Sri Lankale organisatsiooni dialoogipartneri staatuse andmise.

Liikmesriigid õnnitlesid tippkohtumisel osalenud Iraani presidenti Mahmud Ahmadinejadi tagasivalimise puhul.

Lisaks kiideti heaks organisatsiooni eelmise aasta tegevuse aruanded, võeti ilma allkirjastamata vastu ühiskommünikee ja allkirjastati kaks kokkulepet: terrorismivastaste formeeringute kaadrite ettevalmistamise ja rahvusvahelise infoohutuse alase koostöö kohta.  

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev tegi koostööorganisatsiooni liikmetele ettepaneku kehtestada ühine arveldusühik, mis oleks seotud peamiste rahvusvaluutade korviga ja seda saaks kasutada omavahelise kaubandusarvelduses.  

Shanghai koostööorganisatsiooni loodi 2001. aastal ja see on julgeolekukoostööle keskendunud rahvusvaheline organisatsioon.

Sinna kuuluvad Venemaa, Hiina Rahvavabriik, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan, Usbekistan. Vaatlejaliikmed on India, Iraan, Mongoolia ja Pakistan. Dialoogipartneriteks on Valgevene ja Sri Lanka ning kutse tippkohtumistel osalemiseks on saanud Afganistan, SRÜ ja ASEAN.