Selles Aafrika piirkonnas elab ligi 30 miljonit HI-viiruse kandjat ja aidsihaiget inimest.

“Isegi pärast hiljutisi aidsirahade suurendamisi on vajaduse ja rahastamise vaheline lõhe suurim takistus epideemia leviku tõkestamisel,” kõlas UNAIDS-i aruanne.

Ilma täiendavate summadeta ei suuda Sahara-tagune piirkond, kus HI-viirus on kümnel miljonil 15-24 aastasel noorel ja ligi kolmel miljonil alla 15-aastasel lapsel, tõhusalt ennetus- ja raviprogramme ellu viia ega neid laiendada, nentis agentuur.

Aastaks 2005. on lootust kokku saada ainult pool neist kuuest miljardist dollarist, mida selles piirkonnas aidsivastaseks võitluseks vaja läheks.

UNAIDS on loodetavate toetuste hulka arvanud ka USA presidendi 15 miljardi dollarilise viisaastakuplaani aidsivastaseks võitluseks Aafrika ja Kariibi mere riikides, samuti kõik teised annetuslubadused.

Ilma ennetus- ja raviprogrammi laiendamiseta jätkub aidsiohvrite arvu kasv ja tipneb millalgi kümnendi lõpul, lisas aruanne.

Aruanne avaldati samal päeval, kui Kenyas algas rahvusvaheline konverents aidsist ja teistest sugulisel teel levivatest haigustest Aafrikas ning ühtlasi päev enne ÜRO Peaassamblee ühepäevast aidsiteemalist istungit New Yorgis.