Gedi sõnul näitavad märgid, et sõda on kohe vältimatult puhkemas, kuid tema valitsus kavatseb sellegipoolest püüda säilitada rahu, teatab Fox News.

Esmaspäeval antud intervjuus ütles Gedi, et üleminekuvalitsus valmistub end kaitsma Islamikohtute liikumise pealetungi eest. “Me oleme juba mobiliseerinud oma jõud, me oleme välja õpetanud mõned tuhanded sõdurid, nad on valmis,” ütles peaminister.

Gedi valitsus kontrollib vaid väikest osa Somaaliast Baidoa linna ümbruses, suurem osa Lõuna- ja Ida-Somaaliast, kaasa arvatud pealinn Mogadišu on islamistide kontrolli all.

Gedi külastas nädala alguses Etioopiat, kes toetab üleminekuvalitsust, Islamikohtud süüdistavad Addis Abebat Somaalia siseasjadesse sekkumises.

Somaalias on kahe nädala pärast lõppemas vihmahooaeg ning teed muutuvad taas kasutatavaks rasketehnikale.

USA väitel on Islamikohtutel sidemeid al Qaida juhi Osama bin Ladeniga, Washington on korduvalt hoiatanud, et islamiterrorism on saamas Somaalia näol endale uut tegutsemisbaasi.

Gedi sõnul on Islamikohtute liikumises juhtimise üle võtnud kõige radikaalsemad jõud ning need pole huvitatud rahust. Islamistide ridades on Gedi sõnul üle 3000 välisvõitleja, sama on väitnud ka ÜRO.

Gedi ütles, et tema valitsus vajab rahvusvahelist tuge elamaks islamistide pealetungi üle. Ühtlasi peaks lõpetatama relvaembargo valitsuse vastu, et võimaldada tal end ise varustada ja kaitsta. ÜRO kehtestas Somaalia vastu täieliku relvaembargo 1992. aastal, relvamüügikeeldu on aga kõik osapooled pidevalt rikkunud.