Tuvastatud on kokku viis Ebolaga nakatunut, kellel ilmnesid sümptomid nagu kõhulahtisus, oksendamine ja veritsemine pärast kohalikul matusetalitusel osalemist, vahendab BBC.

Tappev Ebola viirusepideemia, mis sai alguse Guineast, rappis Lääne-Aafrikat aastatel 2013-2016, nõudes enam kui 11 000 inimese elu. Välja töötatud vaktsiinid on aidanud riikidel seni nakkuspuhangutega võidelda.

Ebola viirus on Aafrika mandril esinev viirus, mis põhjustab inimestel ja primaatidel (ahvidel, gorilladel, šimpansitel) sageli surmaga lõppevat rasket haigust. Inimene levitab viirust vere ning bioloogiliste vedelikega (uriin, higi jt).

Just kogukondlikud matused, kus inimesed surnut pesevad, võivad olla peamiseks viisiks, kuidas viirusepuhangud alguse saavad, leiavad eksperdid. Ohvrid on erakordselt nakkavad ning haigestunu peiteperiood võib kesta kahest päevast kuni kolme nädalani.

Guinea riikliku tervishoiuagentuuri juht Sakoba Keita ütles, et Nzérékoré linna lähedal asuvas piirkonnas valitseva olukorra väljaselgitamiseks tehakse tööd ning tervishoiutöötajad näevad vaeva nakatunute tuvastamise ja isoleerimise nimel.

Maailma Terviseorganisatsiooni Aafrika direktor Matshidiso Moeti säutsus oma Twitteri kontol, et WHO "suurendab valmisolekut ja reageerimisvõimalusi", arvestades Ebola võimalikku taastekkimist Guineas.