Ülemaailmne korruptsiooni järelvalveorganisatsioon Global Witness teatas esmaspäeval, et Saksa ettevõte Kusch Yachts sai tellimuse jahi ehitamiseks. Jahi pardale on kavandatud kinosaal, restoran, baar ja ujula. Selle ehitus pole siiski veel alanud, teatab Daily Telegraph.

Global Witness kutsub USA-d üles kehtestama sanktsioonid diktaatori poja Teodorin Obiangi vastu, kelle ekstravagantset eluviisi iseloomustavad 25 miljoni eurone häärber Californias Malibus, 24 miljoni eurone reaktiivlennuk ja terve hulk luksusautosid. Obiangi ametlik palk Ekvatoriaal-Guinea põllumajandusministrina on samas 4940 eurot.

Ekvatoriaal-Guinea riiklik pressibüroo kinnitas, et presidendi poeg lasi jahi projekteerida, kuid olevat seejärel loobunud selle ostmisest. Jahi ehitust oleks aga finantseeritud erabisnesist saadud raha eest, mitte korruptsioonist.

President Teodoro Obiang, kes väidetavalt valmistab poega ette oma järglaseks saama, tuli verise riigipöördega võimule 1979. aastal. Forbes hindab tema varandust 436 miljonile eurole.

Poeg Teodorin Obiang pidi hiljuti õigustama oma varandust vande all antud tunnistusega Lõuna-Aafrika Vabariigi kohtu ees. 2006. aastal seati Kaplinnas kahtluse alla tema luksusvillade ja kallite autode ostmiseks saadud raha päritolu.

Obiang väitis, et tema riigis on ametnikel õigus olla valitsusega lepingulistes suhetes olevate välisriikide ettevõtete partnerid ja see tähendab, et valitsuse ministrile tekib pangaarvele märkimisväärne osa lepingu väärtusest.

Pisike Lääne-Aafrika riik on küll naftarikas, kuid ÜRO statistika näitab, et 20 protsenti Ekvatoriaal-Guinea lastest sureb enne viiendat eluaastat ja keskmine kodanike ei ela tõenäoliselt üle 50 aasta. Julgeolekujõud tapavad inimesi ja vange piinatakse.