Süüdistaja nõuab talle ja veel neljale rünnakute kavandajale surmanuhtlust, teatab BBC News.

USA nimetab Mohammedi ajaloo üheks kurikuulsamaks terroristiks.

Pärast vahistamist hoiti Mohammedi Luure Keskagentuuri (CIA) salajases vanglas, kus kasutati karme ülekuulamistehnikaid ja uppumist simuleerivat mõjutamismeetodit ning viidi kaks aastat tagasi üle Guantánamo vanglasse.

USA armee teatel on Mohammed Washingtoni ja New Yorgi terroriaktides osalemise üles tunnistanud. Sellele lisaks on ta üles tunnistanud ka 30 muu terroriakti kavandamises osalemise, sealhulgas kavad rünnata Londoni Big Beni ja Canary Wharfi.

Mohammed kuulub viie nn kõrge väärtusega kinnipeetava hulka, keda süüdistatakse 2001. aasta 11. septembri terroriaktide kavandamises ja nende toimepanemisele kaasa aitamises.

Teised kohtualused on:

Ramzi Binalshibh — saudiaaraablane, kes USA andmetel oli terrorirünnakute koordinaator ja pidi olema üks lennukikaaperdajatest, kuid ei saanud USA viisat.

Mustafa Ahmad al-Hawsawi — saudiaaraablane, kes USA luure andmetel oli terroriaktide rahastamise peamine korraldaja.

Ali Ban al-Aziz Ali, tuntud ka kui Amar al-Balochi, kes oli oma onu Mohammedi parem käsi terroriaktide täideviimisel.

Walled bin Attach — jeemenlane, kes Pentagoni andmetel oli USA sõjalaeval USS Cole 2000. aastal toimunud plahvatuse kavandamise taga ja keda süüdistatakse 11. septembri terroriaktide kavandamises osalemises.

Need viis kuuluvad 19 kinnipeetava hulka, keda ootab sõjatribunal ja keda Valge Maja nimetab vaenlase võitlejateks, mistõttu neile ei laiene tavavangide seaduslikud õigused.