Pärast 5. detsembril toimunud õnnetust Lõuna-Siberis jäeti kõik MiG-29-d maa peale. Samas piirkonnas kukkus oktoobris alla teinegi sama tüüpi hävitaja, vahendab Associated Press.

Õhujõudude esindaja polkovnik Vladimir Drik ütles reedel, et umbes 90 lennukit leiti olevat lendamiseks ebaturvalised ja vajavad remonti. Enam kui sajale lennukile anti lennuluba ja hulk hävitajaid ootab veel ülevaatust.

Vene meedia andmetel on Vene õhujõududel umbes 300 MiG-29-t ja hävitajaid kokku 650.

Drik ei öelnud, kui kaua vigaste lennukite remont ja seni ülevaatust mitte läbinud lennukite kontroll kestab. See sõltub tema sõnul rahastamisest.

Õhujõudude kindralleitnant Sergei Bainetovi sõnul jätkavad uurijad põhjuse otsimist roostele, mis põhjustas õnnetusse sattunud lennuki sabaosa eraldumise.

Kahemootoriline hävitaja MiG-29 on olnud Nõukogude ja Venemaa õhujõudude teenistuses alates 1980. aastast. Ka ülejäänud Vene õhujõudude hävitajad, Su-27 ja MiG-31, pärinevad 1980. aastatest.

Õhujõududel on keeruline hakata praeguses olukorras lennukeid remontima. Langenud naftahinnad on valitsuse rahakoti tühjendanud. Kaheksa aastat kestnud naftabuumi ajal suudeti moderniseerida vaid mõnikümmend hävitajat.