Briti peaminister Boris Johnson sai eile parlamendis järjekordse kaotuse, kui saadikud lükkasid tagasi ettepaneku peatada korraks töö, et toorid saaks parteikongressile koguneda, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Tegemist oli seitsmenda järjestikuse kaotusega, mille Johnson parlamendis sai. Briti peaminister oli saadikutele välja pakkunud, et parlament võiks järgmisel nädalal võtta kolma päeva vabaks, et sel ajal saaks korraldada konservatiivide iga-aastase parteikongressi.

Briti ülemkohus otsustas alles kolme päeva eest, et Johnsonil polnud õigust lasta parlamenti viieks nädalaks laiali saata ja üleeile tulid saadikud taas kokku.Johnson mingit kahetsust üles ei näidanud ja kinnitas hoopis, et kavatseb kõigest hoolimata jätkata Euroopa Liidust lahkumise kava.

Johnsoni terav keelekasutus tõi kaasa uusi süüdistusi: teiste hulgas heitis Briti peaministrile ette tema enda õde Rachel, et Johnson süvendab niigi jagunenud riigis pingeid.

Üleeile oli Briti parlamendi alamkojas toimunud pingeline kolmetunnine debatt, mille käigus mõistis Johnson kohtu otsuse hukka ja süüdistas saadikuid Brexiti õõnestamise katses. Lisaks heitis Johnson neile ette allaandmisakti vastuvõtmist, mille näeb ette, et kui Johnson EL-ga õigeaegselt lepingut ei suuda sõlmida, peab ta ajapikendust küsima.

Tooride kongress ei jää Briti saadikute otsusest hoolimata toimumata, kuid Johnson peab oma isikliku päevakava ümber tegema: järgmisel kolmapäeval peab Johnson Manchesteris oma tähtsama kõne, kuid nüüd on ta kohustatud samal päeval ka parlamendi küsimustele vastama.