Ellujäänud ja hukkunute perekonnad kogunesid Rahu memoriaalparki, mis asub paiga lähedal, kus 6. augustil 1945. aastal lõhkes pomm, vahendab ETV Online. Kell 8.15, ajal mil USA sõjalennuk Enola Gay viskas linnale pommi, pidasid inimesed pargis ja kogu linnas leinaseisaku hukkunute mälestuseks.

Hiroshima linnapea Tadatoshi Akiba ütles kogunemisel, et ellujäänute kohus ohvrite ees on seista tuumarelvade keelustamise ja maailma rahu eest. Akiba ütles, et viis suurt tuumariiki — USA, Venemaa, Inglismaa, Prantsusmaa ja Hiina, aga ka India, Pakistan ja Põhja-Korea “seavad ohtu inimkonna ellujäämise”.

Viidates mõningatele katsetele teha muutusi Jaapani sõjajärgsesse patsifistlikku põhiseadusesse, ütles Akiba, et praeguse põlvkonna kohuseks on järgida põhimõtet “sina ei pea tapma”. Selle nädala algul tegi Jaapani valitsev Liberaalne Demokraatlik Partei ettepaneku teha põhiseadusesse parandus, mis lubaks sõjaväge kasutada mitte ainult enesekaitseks, vaid ka ülemaailmse julgeoleku tagamiseks.

Hiroshimale visatud pomm vallandas lööklained ja kiirguse, mis tappis koheselt tuhandeid inimesi. 1945. aasta lõpuks oli hukkunute arv tõusnud 140 000 inimeseni. Mitmed tuhanded surid haigustesse ja kahjustustesse hiljem.

Kolm päeva hiljem 9. augustil 1945, visati teine aatomipomm Nagasakisse.

Maailma esimese aatomipommi ohvrite mälestamine toimub ajal, mil jätkuvad katsed sundida Põhja-Koread loobuma oma tuumaprogrammist, mida Tokyo näeb enesele ohuna. See on ka üheks põhjuseks, miks Jaapanis on suurenenud üleskutsed tugevdada riigikaitset ning luua lähemaid sõjaväelasi sidemeid USA-ga.